dinsdag 30 september 2014

Derde Helft (119)


Feest in de Euroborg, waar FC Groningens Hattricks Club, de dames en heren uit de business zijn hierin verenigd, haar 10-jarig bestaan vierde. Voorzitter Winfried de Haan (De Haan Advocaten) zorgde niet alleen voor een amusant avondje dikdakkerij, maar had ook iets nieuws. Trouwe leden worden voortaan beloond met een loyaliteitspremie. De primeur in deze was voor Anita Makken, de uitbaatster van Bar Players in de Groninger Poelestraat. Ze is niet alleen al 10 jaar HC-lid, maar daarvoor – samen met haar ouders John en Gré - ook al 17 jaar 1id van de voorganger van de Hattricks Club, de ORG (Ondernemers Rond Groningen). Die trouw werd beloond met een waardecheque van 2000 euro.

Ook trouw is Gerard Smit, maar hij aan Lycurgus. Hij viert zijn zilveren jubileum van de Groninger volleybaltrots, waar hij in 1989 is begonnen als assistent-coach van Henk Wever. Nadien werkte hij met gerenommeerde collega’s als Henk Draaisma, Loek Hagendoorn en Ronald Zoodsma. Maar Smit deed meer dan Lycurgus 1, hij coachte ook Heren 2 en 3. Kortom, een goed gelooid meubelstuk van de club.

Eerbetoon eveneens aan wijlen Tonny van Leeuwen, de legendarische keeper van GVAV, de voorloper van FC Groningen. Hij krijgt niet nóg een tribune maar wordt vereeuwigd met iets ‘hogers’, een standbeeld voor de Euroborg. De onthulling is 18 oktober en FC Groningen hoopt dan zo veel mogelijk oud-collega’s van Van Leeuwen te begroeten. Maar, aldus communicatiemedewerker Bas Kammenga, er zijn wat oud-GVAV-ers spoorloos. Het gaat om Johan Hoeksema (ooit Oranje Nassau), de stadjers Maarten Kooy, Chris Pals jr, Seine Middeljans (CEC’er), de Duitser Heinz Libuda en de inmiddels 91-jarige Oostenrijkse catenacciotrainer Ludwig - nicht über die Mittellinie – Veg. Speurneuzen gezocht derhalve.

Is in de (Nederlandse) wereld van het geloof oecumene al wijd en zijd ingeburgerd,  in de Groninger voetbalwereld zien we een ontwikkeling die daar sterk aan doet denken. Je moet er voor naar de kaartclub Pierre de Coubertin, ooit in het clubhuis van GRC Groningen opgericht door Jack Rijploeg. Blijkbaar is het daar zo gezellig dat ook ouwe getrouwen van andere clubs zich er laten zien. Zo zagen we onlangs bestuurslid Roel Kok van Velocitas 1897, en Oranje Nassau-speaker Ernst Visser zich schielijk aansluiten bij de klaverjassende GRC-ers. Ook Klaas van Dingen, bloedgroep WVV, pleegt er maandelijks een kaartje te leggen. Ze zetten de filosofie van Wim Mensen, oud-directeur van de Groninger Sportraad, kracht bij: sport verbindt.

Hij was ooit criteriumkoning van het Noorden, succesvol wielrenner dus, maar afgelopen zondag heeft Peter Stokje op 45-jarige leeftijd dé sportprestatie van zijn leven verricht. De Hoogkerker, ook oud-teammanager bij Donar, volbracht zijn eerste de beste marathon, die van Berlijn. Net binnen de vier uur (3.58) en bijgestaan door vriendin en duathlonatlete Erika Broekema. Stokje stopte met wielrennen vanwege hartritmestoornissen. En dan vele jaren later de klassieker over ruim 42 kilometer uitlopen. Een trotse Stokje: “Daarom is dit het absolute hoogtepunt in mijn sportleven.” Driewerf chapeau!!!

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.