dinsdag 7 oktober 2014

Derde Helft (120)


Hij mag zich de Godfather van het Groninger basketbal noemen, Bill Pijl. Want hij is – ere wie ere toekomt - voor een groot deel verantwoordelijk voor de aangename basketbalcultuur die de afgelopen halve eeuw in Groningen is gekweekt. Bill Pijl deed dat als gymleraar aan de Cort van de Linden ULO, waar hij, met hulp van horecaman Dick Jager, van een schoolclub een heus eredivisieteam maakte. Een waar kunststukje, onder de vlag van BVG. Hij leidde jongens als Jeroen Talens, Cees Snitjer en Frank Ardon op tot nationale toppers. Bill Pijl is inmiddels 77, maar nog net zo bevlogen als in zijn jonge jaren. En hoewel hij onlangs voor de derde keer is gedotterd, wil Bill Pijl nog gewoon trainen en coachen. Hij is druk doende zijn conditie op te vijzelen, zodat hij er weer volop tegenaan kan . Geïnteresseerde, en dan met name ambitieuze clubs kunnen zich bij Bill melden.

Ambitieus is ook de voetbalclub Mussel, ter plekke ook wel naar Duits model de SVau genoemd. De club heeft al aan de weg getimmerd met een voor een vierdeklasser piekfijne accommodatie, maar wil nu ook betere voetballers gaan opleiden. Het klimaat in het 1200 zielen tellende dorp is er klaar voor. Projectleider Lars Hemmes roept de jeugd van 6-18 jaar in Mussel en omstreken op kennis te komen maken met SVau Mussel. Ze krijgen gratis proeftrainingen aangeboden. Er komen ook clinics, deels verzorgd door profs. Trouwens, kabouters (tot 6 jaar) zijn eveneens welkom. Die worden gevormd door Rolf Smidt. Meer info: www.svmussel.nl

Heeft Winschoten een primeur? Ik kan mij niet heugen dat ‘Sodom’ ooit een handbalinternational heeft voortgebracht en dat nu gaat gebeuren. Die eer komt op naam van Sanne Hoekstra. Zij is geselecteerd voor Oranje dat naar het EK handbal in Hongarije en Kroatië gaat. Ze heeft het vangen van ballen niet van een vreemde, want ze is de 22-jarige dochter van Sape Hoekstra, die in de jaren ’80 liefst 213 keer het doel van  BV Veendam verdedigde. Sanne speelt bij de Duitse 2e Bundeligaclub HSG Bensheim/Auerbach.

De oud-sponsor van Veendam, Koos Gjaltema, heeft de volleybaltrots van het Noorden, Lycurgus, een mooie dienst bewezen. De club kreeg kans om de internationaal gelauwerde middenman Dennis van der Veen van Paris Volley over te nemen. Voorwaarde was niet het geld als wel een baan, zodat hij zich als dertigplusser op een maatschappelijke toekomst kan richten. Gjaltema bracht uitkomst en zette hem spontaan als magazijnmedewerker op zijn loonlijst.

Er komt een nieuw, digitaal medium op de noordelijke sportmarkt. Het heet Sport in Stad en wordt geïnitieerd door advocaat Martijn van der Veen en FC Groningens communicatiemedewerker Bas Kammenga. Ze worden ondersteund door Marc van den Herik, Paul Top en Hans Schrijer. De bedoeling is dat er op hun site Hard Grasachtige producties worden geplaatst. Vooral met romantiek overgoten  sportcultuur dus. De site gaat op 18 oktober online.

  

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.