dinsdag 14 oktober 2014

Derd Helft (121)


Het is in feite breaking nieuws: Oranje Nassau gaat haar religieuze veren afschudden. Afgelopen week werden tijdens de ledenvergadering van de stad-Groninger zaterdagclub de statuten zodanig gewijzigd dat de christelijke signatuur is verdwenen. Voorzitter Jan Buitenhuis: ”We zijn al een hele tijd geen typisch christelijke club meer, onze leden zijn tegenwoordig van alle gezindten. Daarom gaan de initialen CVV voor Oranje Nassau verdwijnen en wordt het Oranje Nassau 1918. Daarmee doen we onze anciënniteit beter recht aan, want we behoren tot de drie oudste zaterdagclubs van ons land.” Bestuurslid algemene zaken Kor Mollema vult aan: “We worden altijd als die gereformeerde club gezien en van dat imago willen we wel eens af.” Buitenhuis denkt ook dat O.N. haar langste tijd heeft gehad. ”Op termijn is een fusie onontkoombaar en dan denk ik aan Amicitia VMC, onze van oorsprong katholieke buren. Wij passen prima bij elkaar.”

Overigens is Johan Lindemulder tot lid van verdienste van Oranje Nassau benoemd. Johan heeft veel gedaan voor de club waarvan hij al 46 jaar lid is. Hij speelde jarenlang in het eerste elftal en was ook nog negen jaar voorzitter.

Vorige week kwam ik met Lesmond Prinsen aan de praat. De oud-prof van BV Veendam keek met pa Henk naar LTC – Oranje Nassau en langs het Asser lijntje liet Lesmond zich iets opmerkelijks ontvallen toen we het over de mislukte doorstart van Veendam hadden. Lesmond, ook aanwezig bij die bewuste avond, onthulde dit: ”Dat was totaal onnodig geweest. De gemeente Veendam heeft op het verkeerde paard gewed. Ik had twee ton beschikbaar, maar kreeg geen kans. Men gaf de zegen aan de zogenaamde Zwarte Mannen, die cultjongens rond Veendam. Maar zij hebben amper een grijpstuiver bij elkaar gekregen.” Tijd voor diepgaand onderzoek.

Bij de GSAVV Forward heeft – met het traditionele ceremonieel vertoon – de jaarlijkse bestuursoverdracht plaatsgevonden. Het bestuur van preses Luciano de Vries werd opgevolgd door een kabinet onder leiding van Sander Ossenkoppele (hoe mooi kan een naam zijn). Sanders droom is daarmee in vervulling gegaan: een dubbelrol als eerste elftalspeler en veurzitter. Zijn intreedrede onlangs in clubblad De Oude Schoen deed veel beloven. ”Ik heb grootse plannen met Forward in de tweede klasse. Met mijn internationale contacten in ware voetballanden als Slowakije en China ga ik proberen Forward naar een nóg hoger niveau te tillen.” Vooralsnog lukt dat nog niet écht, want na zes wedstrijden staat de Three Cheersclub puntloos onderaan.”

Retro is in. Dat zijn ze ook bij de ijshockeyclub GIJS achter gekomen en dus speelt het vlaggenschip van de eenmalige landskampioen komend seizoen in de tenues waarmee het 45 jaar geleden is begonnen, in de kleuren rood en geel. Het is, met dank aan nieuwbakken voorzitter/oud-speler Jacob van Gelder en Promotexbaas Johan Abma, een eerbetoon aan Groninger ijshockeypioniers als Rob van Aarum, Martin Leeflang (de legendarische keeper), Wils Pronk, Henk van Halteren en cultheld Cees Meeuwsen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.