dinsdag 23 september 2014

Energy Valley Topclub zet vaart achter Barcelona-model in Groninger topsport


Groningen – Energy Valley Topclub bestaat al vier jaar, maar met één van de doelstellingen van dit samenwerkingsverband tussen de vier stad-Groninger topsportclubs (FC Groningen, Donar, Lycurgus en Nic.) en de EVTC-partners wilde het nog niet écht vlotten. Daar gaat verandering in komen. Het door FC Groningens commercieel directeur Robbert Klaver vier jaar geleden gelanceerde plan om genoemde clubs te verenigen in het (succesvolle) Barcelona-model gaat nu handen en voeten krijgen.

De Spaanse topclub heeft wereldwijde bekendheid als voetbalclub, maar onder deze blauwrode paraplu gaan meer sporten schuil. Zoals een basketbaltak, die internationaal aan de weg timmert. Maar FC Barcelona is ook handbal, rolhockey en zaalvoetbal. Ofwel; FC Barcelona is een klassieke omnivereniging, zoals je die hebt in Madrid (Real), Lissabon (Sporting en Benfica), Leverkusen (Bayer), Istanboel (Galatasaray, Besiktas en Fehnerbace), Athene (Panathinaikos en Olympiakos) en Moskou (CSKA). Allemaal krachtige A-merken in de wereld van de sport. In München is men ook op die toer gegaan. Het machtige voetbalbedrijf Bayern heeft een basketbaltak gekregen en die moet op korte termijn een hoofdrol in Europa gaan spelen.

Zo’n constructie voor de topsport in Groningen zou ook niet verkeerd zijn, dacht Klaver. Hij overtuigde kapitaalkrachtige marktpartijen als Gasunie, GasTerra, Imtech, BAM, Groningen Seaports en Essent financieel mee te doen in dit verhaal en zie daar: Energy Valley Topclub was geboren. De vier clubs kregen er een gezamenlijk en vooral ook royale sponsor bij. Een sponsor ook met een duidelijke visie; ga gezamenlijk voor één doel, het zo goed mogelijk profileren van de Groninger topsport in samenhang met een scala aan maatschappelijke doelen.

Het geld werd in dank aanvaard door de clubs, maar de idealistische invulling van het project is nog niet écht van de grond gekomen. Ja, een geblesseerde volleyballer (international Robert Andringa) mocht bij FC Groningen revalideren na een zware beenbreuk, er waren een paar stageplekken in de Euroborg beschikbaar voor sporters van andere clubs en men bracht elkaar beleefdheidsbezoeken, maar daar hield het wel mee op. De geldschieters waren dan ook alleen tevreden over de maatschappelijke en commerciële effecten die Energy Valley Topclub teweeg heeft gebracht. Over de apathie van de sportclubs inzake een nauwe samenwerking waren ze minder te spreken.

Dat was de insteek van de laatste vergadering van alle participanten in Energy Valley Topclub. Er moest niet alleen aan de verdeling van de poet, een dik half miljoen op jaarbasis, worden gedacht, maar ook aan een (veel) coöperatiever manier met elkaar omgaan. De clubs werden daarbij gestimuleerd door de Hanzehogeschoolstudent Matthijs van der Laan, die een haalbaarheidsrapport over verregaande samenwerking heeft gemaakt. De uitkomst was positief en vanuit die visie hebben de clubs elkaar én Energy Valley Topclub beloofd mee te gaan werken aan de oorspronkelijke plannen, de realisering dus van een omniclub, gesymboliseerd ook door eenheid van naam en tenue.  

Dat FC Groningen in dit proces leidend is, ligt voor de hand. De voetbalclub heeft er het (professionele) apparaat voor en in Klaver ook de grondlegger van het idee. Klaver is blij dat het er in nu eindelijk van gaat komen. Weliswaar stapsgewijs, maar toch. Voordat Groningen Donar tegen Leiden speelt, is er flink wat water door het Reitdiep gestroomd,  maar de eerste stappen worden komend seizoen gezet. Klaver denkt daarbij bijvoorbeeld aan de stichting die boven FC Groningen hangt en wordt bemand door Henk Pijlman (directeur Hanzehogeschool), Edo Hut (oud-commissaris van FC Groningen)  en de zakenman Jos Haverkort. Klaver: “Die zou je ook al boven de andere clubs kunnen hangen. Op die manier kunnen, om maar eens wat te noemen, niet zo maar eventjes bestuursleden uit eigen kring worden aangesteld. De stichting waakt over het aanstellingsbeleid van capabele bestuursleden. En wat ook snel ingevoerd kan worden volgens mij is het samenbrengen van de ticketingsystemen, ik denk dan met name bij Donar, en andere administratieve zaken. Wij hebben een factureringprogramma dat op de cent af bijhoudt wat er wekelijks aan geld binnenkomt en wat er uitgaat. Ook sponsorproposities kunnen we best gezamenlijk in kaart brengen. En als de contracten met de kledingleveranciers aflopen, willen we ook de kleding gezamenlijk inkopen. Net als medische middelen. Voor Nic. kan dat al gauw 2000 euro schelen en dat is voor zo’n kleine club een fors bedrag. Ook het vervoer kunnen we gezamenlijk doen. Al met al kun je met deze vormen van samenwerking heel wat geld besparen.”

Volgens Klaver hebben de clubs nu eindelijk ingezien dat samenwerking de Groninger topsport naar een hoger plan kan brengen. “De clubs hebben een vaste man op Energy Valley Topclub gezet. Mede door het ontbreken van continuïteit in de diverse besturen was dat nooit het geval. Bovendien werpen bij clubs zich mensen op die juist kansen zien in Energy Valley Topclub. Ik noem Gert-Jan Swaving, het bestuurslid dat bij Donar deze zaken in zijn portefeuille heeft gekregen. Dat is een man met visie. En bij Lycurgus heb ik een hoge pet op gekregen van Arjan Taaij. Hij zit weliswaar niet in het overlegorgaan, maar hij is meer dan een coach die alleen voor de punten gaat. Arjan heb ik leren kennen als een slimme, positief denkende vent die weet hoe je volleybal in Groningen naar een hoger plan moet tillen.  Daarom twijfel ik er niet aan dat we nu concrete dingen gaan neerzetten met Energy Valley Topclub.”

Klaver ziet louter positieve effecten van de bundeling van krachten. Hij denkt ook aan kruisbestuiving van technische kaders. Natuurlijk zijn er ook punten die minder gemakkelijk verwezenlijkt gaan worden, vooral daar waar emotie in het geding is. Energy Valley Topclub zou graag zien dat alle clubs onder de naam Groningen gaan spelen, eventueel met de toevoeging van de oorspronkelijke naam. Dus Groningen Donar, Groningen Lycurgus en Groningen Nic. Net als in Barcelona dus. Ik denk ook dat je met deze constructie Groningen op een unieke manier op de nationale sportkaart zet.”

 

Dick Heuvelman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.