woensdag 3 september 2014

Derde Helft (115)


Hij mag zich de zo langzamerhand toch wel dé groundhopper van Nederland noemen, Tom Bodde. Op het moment dat ik dit stukje tik, tuft deze Slochter voetbalromanticus pur sang met een busje vol met ‘geloofsgenoten’ door een uithoek van Roemenië en heeft hij ook nog de Kroatische kraker Hajduk Split - Dinamo Zagreb op het programma staan. Maar Bodde heeft al weer een nieuw initiatief genomen. Samen met oud-persvoorlichter René Otterloo (hoofdredacteur) van BV Veendam heeft hij het Panenka Magazine op de onlinemarkt gebracht. In Panenka Magazine, vernoemd naar de legendarische (stift)penaltynemer van Tsjechië, zijn verhalen te lezen die ruim baan geven aan voetbalromantiek, stadionbeleving en fancultuur.

Over voetbalcultuur gesproken, die is volop aanwezig bij de vv Helpman, de buurt- annex familieclub bij uitstek die komende zaterdag op de oostflank van de Esserberg haar 90-jarig bestaan herdenkt. En dat gaat ook op z’n typisch Helpenees, met een gezellig feest. Dat is jongens als Harry Zwiers, Taco Poelstra, Jilles van der Zwaag, Pieter Top, Eppie Nijboer, Frits Dekker, Gerald Hammenga en Piet Dol wel toevertrouwd. Ze hebben dit werk met de papleper ingegoten gekregen van oudgedienden als Gerhard Hurenkamp, Jan Klip, Hans van Ringen en Leo van Nieuwenhuizen (de legendarische grensrechter). Mijn voetballer aller tijden van Helpman is overigens (met afstand) wijlen Klaas van den Berg, een supergoalgetter, die ook nog furore heeft gemaakt op de Langeleegte.

Er waren, nog niet eens zo lang geleden, tijden dat er voor de vrouw in de studentensport slechts een marginale plaats was weggelegd. Inmiddels is die achterstand wel ingelopen. Dat blijkt uit de benoeming van Henrike Schut als directeur van het Universitair Sportcentrum in Groningen. Deze geboren Emmense, laatstelijk werkzaam als directeur van sportcentrum De Kalckwijk en ook theater Het Kielzog in Hoogezand-Sappemeer, is de eerste vrouw op deze positie. Ze volgt Gerro Dijksma op die afgelopen vrijdag met een grootse receptie in het Applenockers Flophouse (het immer bruisende clubhuis van The Knickerbockers) is uitgeluid.

Ook personele mutaties bij Topsport NOORD, de organisatie die onder de vlag van het NOC*NSF toptalenten begeleidt en ontwikkelt. Programmamanager Marcel van den Berg,  ook producer geweest van het (inmiddels ter ziele gegane) Groninger Sportgala, heeft zijn werk daar op een lager pitje gezet. Voortaan is hij nog slechts 0,3 fte voor Topsport Noord actief. Zijn taken worden voor het grootste deel overgenomen door Willem Veldman en ook Martina Haak-Snoek zal een deel van Van den Bergs taken overnemen. Marcel wordt voor 0,7 fte docent aan de Hanzehogeschool voor Sportstudies.

Hij is dit jaar vijftig geworden maar op de fiets buffelt hij nog altijd als vanouds. We hebben het over Gert Jakobs, voorheen superknecht van sprintkoning Jean-Paul van Poppel. Zondag stak hij zijn neus nog even aan het venster bij de première van de toerversie van de Ronde van Groningen, de klassieker die hij in 1985 won. Gert volbracht moeiteloos de langste afstand, 175 km.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.