dinsdag 13 mei 2014

Derde Helft (99)


Zoals de rijke traditie van de GSAVV (Groninger Studenten Amateur Voetbal Vereniging) Forward voorschrijft gaat een kampioenschap gepaard met een veelal door reünisten aangeboden drankgelag. Zo ook dit keer, nu ‘Three Cheers voor Forward 1‘ is gepromoveerd naar de tweede klasse. Dat leverde, aldus preses Luciano de Vries, liefst 17 (!!) fusten bier als kampioenspremie, als ook twee flessen jenever, twee dozen flugel en wat champagne. En afgelopen weekeinde werd dit feest nog eens dunnetjes overgedaan, dit keer ter gelegenheid van de Diës, ofwel verjaardag (de 111de ) van de club. Dat gebeurde, ook volgens een oude traditie, ergens in de provincie. Dit keer wierp HSC zich als gastheer op, de club van Hoogezand-Sappemeer waar Hans Nijland zijn voetbalroots heeft liggen. In zijn welkomstrede liet HSC-voorzitter Koos Galdermans even fijntjes weten dat zijn club al 115 jaar oud is. Om er vilein aan toe te voegen: ”Wij hebben dus nog meer historie.”

Be Quick 1887 is in het Noorden baas boven baas qua historie. Gisteren speelde de Good Old haar (voorlopig?) laatste wedstrijd in de topklasse vanwege degradatie, thuis tegen EVV. Het meest opmerkelijke was een verhaaltje in het programmaboekje met deze kop: Be Quick-vrouw met het DNA van een Velocitaan. Het gaat over Annet Veldmate, de vrouw van FC Groningens technische man Henk Veldmate. Zij zwaait in het clubhuis al jaren de scepter van de bar. Ze is in die tijd een achttien karaats Be Quicker geworden, terwijl ze opgroeide in een klassieke Velocitas-familie. Haar vader, Jan Koolman, speelde ooit nog profvoetbal bij de volksclub Velo, destijds de aartsrivaal van het elitaire Be Quick. Dat was haat en nijd in het kwadraat. Die aversie leeft anno 2014 alleen nog bij oud-Velokeeper Piet(je) Doornbos. Hij weigert nog altijd categorisch de Esserberg te beklimmen.

Een andere vrouw in Groningen-Zuid, Glory Roggen, heeft de vlag uitgestoken toen bekend werd dat Dig Istha zijn wethouderschap moest opgeven. Glory vecht als een tijger voor behoud van een volwaardige sporthal in haar wijk De Wijert, maar kreeg steeds weer nul op het rekest van de Amsterdammer. Dat is, aldus Glory, nog tot daaraan toe. Ergerlijk vond ze Istha’s gedrag in de gesprekken. “Hij is onsympathiek en ook onfatsoenlijk in de omgang.” En dat voor een man die op zijn beurt beweert dat hij niet netjes is behandeld door partijgenoten van de PvdA in Groningen. Tja…

Noordelijke (voetbal)scheidsrechters profileren zich al jaren als spelregelkenners bij uitstek. Veendammer Willem Molema is meervoudig kampioen van Nederland en ook deze generatie scheidsen heeft weer een paar toppers in haar midden. Als noordelijk kampioen mag het team van de Scheidsrechtersvereniging Groningen & Omstreken 31 mei in Boxmeer meedingen naar de landstitel. De ploeg bestaat uit Sam Dröge, Marc van der Haak en Victor Ris, met Evert IJspeert als coach. Groningen won de titel al eens in 2006, toen met Alex Traa, Marcel Bellinga en Erik de Vries.

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.