donderdag 8 december 2016

Derde Helft (334)

Op Facebook kwam afgelopen week een bijzondere foto voorbij, geplaatst door de oud-keeper van het noordelijk amateur(voetbal)elftal, Roelof Hoekman. Het was een beeld van een trainingskamp van zaterdagclub Oranje Nassau op Schiermonnikoog, ergens media de jaren tachtig van de vorige eeuw. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat een van de O.N.-ers op de foto Jacques Monasch is, inmiddels Tweede Kamerlid, die in het nieuws is gekomen met zijn vertrek uit de PvdA en de oprichting van een nieuwe politieke partij, Nieuwe Wegen geheten.

Monasch studeerde destijds in Groningen en was op de Coendersborg de derde keeper, achter Roel Mateboer en Bart Pot. Ze werden er in de duinen van Schier gedrieën onder handen genomen door Hoekman, toen keeperstrainer van O.N.

Overigens spelen ACV en Oranje Nassau komende zaterdag weer tegen elkaar in competitieverband. Deze klassieker, ook wel de clash der mannenbroeders genoemd, staat dit keer vooral in het teken van liefdadigheid. De hele recette gaat namelijk naar KIKA, de stichting die zich bekommert om het lot van jeugdige kankerpatiënten.

Ook bijzonder bij dit duel: niemand kan zich onttrekken aan het kopen van een kaartje: bestuursleden niet, pers niet, sponsors niet, bobo's niet – iedereen dient deze pot charitatief te spekken. Alleen daarom is deze wedstrijd (zaterdagmiddag 14.30 uur) al een bezoek waard. Er is een collectorenitem te koop (sjaal met logo's en namen van beide clubs), terwijl er na afloop een veiling wordt gehouden onder leiding van Ernst Visser en Melvin Oenema. Eén der kavels: een wedstrijdshirt van Arjen Robben.

Jan Korte is onlangs 60 jaar geworden en die mijlpaal werd groots gevierd in Zuidlaren. Eén van de cadeaus die Mister Langeleegte kreeg, was een boek van Veendam-historicus Jan Mulder met verhalen die zijn geschreven door oud-ploegmakkers en andere dierbaren uit Jan's voetbalwereld. Er was slechts 1 exemplaar van gemaakt. Maar de nieuwsgierigheid naar de inhoud van dit boek heeft er toe geleid dat Jan Mulder er wel meer wil leveren. Bent u geïnteresseerd, dan kunt u op dit adres bestellen: muljee@hotmail.com

Hij loopt tegen de tachtig, maar Jacques J. d'Ancona zit nog volop in het leven. Niet alleen in dat van de journalistiek, waar hij als cultuurrecensent nogal steeds veel op pad is in stad en land, maar ook in zijn tweede liefhebberij: de scheidsrechterij. Zo trof ik hem op een kille zaterdagmiddag bij de derby Groen Geel – VV Groningen, waar hij arbiter Paul Lips moest beoordelen. Hij werd geflankeerd door een andere arbitersrapporteur, Gerard Helsma, die er gewoon als toeschouwer was. Hij meed daarom ook de bestuurskamer, waar d'Ancona keurig werd ontvangen door het Groen Geels aloude boegbeeld Jacob Ritsema.

Wie naar een potje WK-dammen tussen Roel Boomstra en Jan Groenendijk is geweest in het universitaire Van Swinderen Huys, keek bij de entree tegen een meterslang op dit WK geprojecteerde kunstwerk aan. Het is een meesterwerk Siep Buurke, behalve een verdienstelijk dammer, ook een in Eelde residerende kunstschilder.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.