dinsdag 20 december 2016

Derde Helft (336)

In de donkere dagen voor Kerst is een portie melancholie nooit ver weg. Zo was daar afgelopen zondag het afscheid van Henk Binnendijk, jáááááárenlang toch de Stem van Radio Noord. Let wel RADIO, want meneer Binnendijk, zoals zijn luisteraars hem altijd vol eerbied aanspraken, was nog een klassieke radioman bij de regionale omroep. Voor TV-werk was hij, zei hij zelf, niet geschapen. Henk Binnendijks laatste optreden was het presenteren van FC Groningen – Go Ahead Eagles.
En dan was er, enkele uren eerder, ook nog de zwanezang van de sportshow op Radio Noord. Meer dan twintig jaar een vertrouwd baken voor de noordelijke sportliefhebbers op de zondagochtend. Niet alleen in Groningen, maar ook in Drenthe, Friesland en all over the world. Het programma, dat gepresenteerd is door coryfeeën als Henk Kok, Romke Hoogstra, Jan A. Van der Veen, Frederick Stokker, Henk Elderman en – incidenteeel – ook Henk Binnendijk, moet wijken voor Twij deuntjes veur ain cent. Oetse Eilander, de laatste anchor van de sportshow, mocht de 'tent' sluiten.
Jaap L.D. van der Linde is al een tijdje uit ons midden. De vroegere burgemeester van Hoogezand, als ook voormalig voorzitter van de Raad van Commissarissen van FC Groningen en ook oud-voorzitter van de Provinciale Sportraad, renteniert tegenwoordig in het Belgische dorp Beerse. Daar is hij begonnen aan het schrijven van zijn memoires. Bent u geïnteresseerd, u kunt zich via facebook bij JLD, zoals hij kortweg werd genoemd, melden.
En dan was er ook nog het overlijden van Frans van Erp, de grondlegger van het ijshockey in de stad. Hij is op de gezegende leeftijd van 92 jaar gaan hemelen. Frans van Erp zette in 1969 GIJS op de kaart, samen met Co Pfeiffer. Hij was toen staflid bij de Brons Mororenfabriek in Appingedam, waar hij eerder vanuit Den Haag was neergestreken als officier van de artillerie, de zogeheten lichte LUA. Van Erp nam in het ijsstadion in het Stadspark de taak van manager/coach op zich. Op het ijs waren de voormalige straaljagerpiloot Rob van Aarem en keeper Martin Leeflang, net als hij afkomstig van het gerenommeerde HOKIJ Den Haag, zijn verlengstukken. Gelijk een veldheer stond hij, zijn handen verborgen in sjieke glacés, aan de boarding. Hoewel GIJS met de ene na de andere grote nederlaag begon, mocht de club zich direct verheugen in grote toeschouwersaantallen (twee- tot drieduizend m/v). Van Erp in 2014 tijdens de viering van het 45-jarig bestaan : "Wij hadden een heel bijzonder publiek, dat zich direct identificeerde met de Gijssies."
Sjors Beukeboom heeft nog heel leven voor zich. Vorige week meldde ik u dat dat hij naar Madagascar was afgereisd voor een etappekoers. Nou, dat werd een onvergetelijke trip voor de 21-jarige wielerbelofte uit Paterswolde. Hij bewees zijn klimmersbenen door de vijfde etappe te winnen en reed ook in de jongerentrui. Daarna werd hij, als gevolg van inheems eten, overvallen door buikloop en restte hem niets anders dan plaatsnemen in de bezemwagen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.