dinsdag 16 augustus 2016

Derde Helft (317)

De tweede divisie is terug. Bij de oudere voetballiefhebbers, die de beginjaren van het betaalde voetbal hebben meegemaakt, roept deze wedergeboorte nostalgische gevoelens op. Voetbal International wijdde er afgelopen week liefst zeven pagina's aan. Vijftien jaar tweede divisievoetbal (1956-1971) heeft karrevrachten voetbalromantiek opgeleverd, waar ook noordelijke clubs als Be Quick 1887, Velocitas, Oosterparkers, Veendam en Zwartemeer/SC Drente voor tekenden. De laatste club leverde bijvoorbeeld de all time topscorer, de legendarische midvoor Tonny Roosken. De uitbater van een winkel in huishoudelijke artikelen in Klazienaveen maakte in die periode liefst 202 doelpunten. In de top-50 staan verder nog Dick Roelfsema (Be Quick/Leeuwarden) met 69 goals, Rikkert Lacrois (Veendam/Heerenveen, die tot 59 tweede divisiegoals kwam en Klaas Snip, de HEMA-etaleur die bij drie clubs (Oosterparkers/Tubantia en SC Drente) precies vijftig keer scoorde.

Ook de Groninger journalist/schrijver Herman Sandman is in de nostalgie gedoken. Hij heeft een biografie gemaakt over Milko Djurovski, de toenmalige Joegoslaaf die in 1990 door FC Groningen werd gekocht van Partizan Belgrado. Zijn artisticiteit deed de FC-fans soms zwelgen van geluk. Maar ook met zijn ononthordoxe verschijning - hij droeg altijd een zwarte marjo - en met zijn extreme rookgedrag kreeg hij een kleurrijk etiket opgeplakt. Zoals de Rookmagiër van het Oosterpark. Sandman is naar Belgrado geweest om Djurovki's leven te boek te stellen. Eind deze maand is een voorplublicatie in het magazine Panenka, dat vooral oog heeft voor cult in de voetballerij.

Cult, pure cult zelfs, is ook de voetbalclub Aston Villa FC, de meest authentieke club van Birmingham. Alleen al het stadion, Villa Park geheten, is een mekka voor voetballiefhebbers met nostalgische inslag. Zoals Ferdi Delies, een 35-jarige Oldehover, er eentje is. Hij, die in de Euroborg niet meer vindt wat hij in het Oosterpark wel vond, reist met grote regelmaat naar Birmingham om aan zijn voetbaltrekken te komen. Wat Delies daar zoal aantreft en beleeft, heeft hij ook in boekvorm opgeschreven. Liefst 400 bladzijden telt zijn intensie liefde voor de club in het prachtige claret en blue en heet Up to Villa!

Daags voor de Slag om Norg leefden liefst 1150 mountainbikers zich uit in de Veldslag om Norg. Daarvoor meldde zich zelfs een regerend Olympisch kampioen, schaatssprinter Michel Mulder. Ook vier andere coryfeeen van het ijs zwoegden door het Noorddrentse land, oud-werelkampioene Renate Groenewold, marathonkoningin aller tijden Daniëlle Lissenberg-Bekkering, Rudy Groenendal (eveneens marsthonneur) en huidig topper Marije Joling. En verder ook veel oud-wielrenners, zoals Max Uitham, John Franke, Chiel Wekema, Richard Mulder, Piet Pomstra, Jan Steensma en de oud-profs Martin Hendriks en Bert Wekema. De Noordenveld-wethouders Reint-Jan Auwema, jarenlang spelmaker van GOMOS 1, en Alex Wekema, oud-wielermateur overigens, voltooiden deze zware beproeving eveneens.

Wie ook uitblonk bij beide evenementen was Willy Sunderman, vrouw van maestro- organisator Rikus Sunderman. Twee dagen lang stond zij 's morgens in alle vroegte - om vijf uur - paraat voor allerlei inleidende werkzaamheden. Zo smeerde en belegde deze Peizenaar zo'n 900 kadetjes. Chapeau!Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.