dinsdag 2 augustus 2016

Derde Helft (315)


Als er één dorp is dat zich de laatste jaren met een sportfestijn op de kaart heeft gezet, is het toch wel Surhuisterveen. Was voorheen het Brabantse Chaam the place to be voor wielerminnend Nederland, tegenwoordig is Surhuisterveen dat. Overigens niet alleen trouwens voor hen die van wielrennen houden, maar ook voor ’s lands hele en halve hotshots. Dus is het direct na de Tour tegelijkertijd Prominentendag in ’t Fean, onder ceremoniële leiding van Surhuisterveens hoogst eigen BN-er, Joop Atsma. De CDA-politicus, vroeger zelf wielrenner, ontvangt de supervips traditiegetrouw in zijn tuin, waarna het in processie richting parcours gaat. Wie zagen we dit keer zoal meelopen? Nou, Anita Witzier bijvoorbeeld. Deze tv-personality mocht zelfs het startschot lossen. En verder de meest recente Elfstedenwinnaar Henk Angenent, Syb van der Ploeg, de zanger van De Kast, oud-Fries CdK Ed Nijpels, huidig Cdk maar straks burgemeester van Eindhoven John Jorritsma, de Limburgse gedeputeerde Ger Koopmans, de Mart Smeets (in wording) van Limburg, Sander Kleikers; oud-staatssecretaris Wilma Mansveld, de nieuwe directeur van SC Heerenveen, Luuc Eisenga, Gerard Kremer, eens tentenmagnaat (De Vrijbuiter), tegenwoordig gebiedsregisseur in Oost-Groningen; politiek commentator Frits Wester, Henk de Jong (tot voor kort kranig boegbeeld van SC Cambuur, nu commercieel medewerker bij FC Groningen), de oud-wielrenners Gert Jakobs en Wiebren Veenstra, ex-Gronings gedeputeerde Marc Calon, Bert van den Hoek, CEO van zorgverzekeraar De Friesland, zijn collega van de NDC Mediagroep, Dina Boonstra; PVV’s dierenman Dion Graus, het Friese wielergeweten Tinus Jongsma en last but not teast Henk van der Borg, groot geworden in het sponsorwezen en waarschijnlijk de meest geopereerde man van Nederland. Geen wonder dat Henk Everts, de voorzitter van het wielercomité, spinnend van tevredenheid rondliep in het Amstel-dikkedakpaleis onder de in geel verpakte Feanster toren.

Ook Steenwijk profileert zich met een jaarlijks wielercriterium voor profs. In de Kop van Overijssel begroetten voorzitter Theo Bouisius en manager wielerzaken Meine Seinen eveneens veel volk van statuur. Hier vooral kleppers van weleer, zoals Theo de Rooij (jarenlang ook ploegleider van de Raboprofs), Nico Been (ooit werelduurrecordhouder achter de grote motor), Roelof Groen, Albert Hulzebosch (vader van de DOS ’46-prominenten Rogier en Daniël Hulzebosch), Piet van Katwijk, de gebroeders Jans en Wiecher Vlot, David Pots, Lammert Huitema, Marcel Nagengast, Wim Albersen en Piet Kleine. De laatste strijdt, als Olympisch schaatskampioen van 1976, hartstochtelijk voor een nieuwe kunstijsbaan in Hoogeveen.    

Een fenomeen in de Nederlandse Olympische sport is het Holland Heineken House, waar onder meer de medaillewinnaars worden gehuldigd. Wie wil daar in zo’n sfeer nou niet werken? Velen, zo bleek toen de vacatures waren opengesteld. Er meldden zich liefst 2300 sollicitanten voor dit vrijwilligersbaantje in Rio de Janeiro. Uit de daaruit voortvloeiende selectieprocedure kwam Lorien Greving uit Tynaarlo als één van de dolgelukkige uitverkorenen naar voren. Deze 22-jarige studente, kleindochter van hippisch insider Luit Bolhuis, heeft een job gekregen in de super  exclusieve VIPclub, daar waar ook koning Willem-Alexander moet worden gefêteerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.