woensdag 25 mei 2016

Derde Helft (305)


Fred de Boer, de trainer die zijn rentree maakt bij ACV, staat bekend als een man van ordnung muss sein. Wie tijdens de training een plasje pleegt tegen de bosrand aan, kan de boetepot vullen. En wie in de kantine betrapt wordt op het eten van een patatje oorlog, kan rekenen op een stichtelijk woordje. En wie niet drie keer maar twee keer wil/kan trainen, kan zijn biezen pakken. Maar dat gaat veel supporters van de hoofdklasser te ver, nu Angelo Cijntje het Asser toneel dreigt te verlaten. De opperkolonico van de Langeleegte heeft het te druk met zijn fitnesszaak om aan de eisen van De Boer te kunnen voldoen. Dan maar twee keer trainen, vinden velen op sportpark Stadsbroek en zij zijn een facebookactie gestart om de kleine publiekslieveling voor het blauwzwarte vlaggenschip te behouden.

Chris Visscher, bouwjaar 1950, heeft ooit ook voor ACV gespeeld. Hij was een aardige voetballer, maar kon nóg beter leren. Met als gevolg dat hij het schopte tot hoogleraar jeugdsport. Maar dat niet alleen Chris Visscher, werd een gezaghebbende man op het terrein van sport en onderwijs. Hij zocht op de Groninger universiteit onder meer uit dat gymles tot verbetering van leerprestaties leidt en dat topsporters per definitie slim zijn. Ook was hij initiator van het Sport Science Instituut in Groningen. Maar aan alles komt een eind, ook aan Visschers briljante loopbaan. Op 17 juni neemt hij afscheid in een setting van genodigden.

Daarentegen is de ster van Theo Sikkema nog rijzende. Hij is hard op weg zich te ontwikkelen tot Mister Perschef van Nederland. De sportmedewerker van RTV Noord werd onlangs gepresenteerd als zodanig bij Boels Rental Ladies Tour, nadat hij eerder al identieke functies had gekregen bij Olympia’s Ronde van Nederland, de Ronde van Groningen en de Stichting WK wielrennen Groningen/Drenthe 2020.

In laatstgenoemde organisatie zijn overigens vrouwen de vaandeldragers. Niets bijzonders anno 2016, maar dat was nog niet zo heel lang geleden toch wel anders. Toen mochten vrouwen volgens de (internationale) bondsregels niet eens in een wielerkaravaan meerijden, laat staan een functie uitoefenen. Inmiddels is de vrouw in opmars. De directie van de Giro Gelderland was in handen van Simone Richardson, waar het Gronings/Drentse comité wordt aangevoerd door voorzitter Antje Diertens-Wagner, Renate Groenewold (de oud-wereldkampioene schaatsen is aangesteld als boegbeeld, samen met Addy Engels) en secretaris-generaal Mieke Zijl. Dit trio wordt terzijde gestaan door Albert Kerstholt, Wim Oldewening, Marnix Reijenga, Jeroen van der Linden, Bart Kruizinga en bovengetekende. Binnenkort hoort u meer van dit gezelschap.

Profwielrenner Bauke Mollema is ambassadeur geworden van het project Fiets voor een huis, dat huizenbouw mogelijk maakt in Bangladesh. De benodigde gelden worden onder meer ingewonnen via een jaarlijkse toertocht rond het op en top wielerdorp Surhuisterveen, die dit jaar op 4 juni wordt gehouden. Nieuw is dat er behalve in Surhuisterveen, Zwaagwesteinde en Drachten, nu ook in Roden kan worden gestart. Meer info bij Jack Bouw, 06-12258439. 

 

 

 

 

 

1 opmerking:

  1. Vrouwen hebben de macht in de organisatie die een gooi doet naar het WK wielrennen in 2020.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.