woensdag 4 mei 2016

Derde Helft (302)


Wie had dat ooit gedacht? VVG dé publiekstrekker in het Groninger amateurvoetbal. Maar het is écht waar. De club die anno 1929 vooral in de krochten van onze voetbalpiramide verbleef, is dank zij jongens als Tim Rosema, Patrick Goedhart, Jhonny Meter, Ivan Landlust, Jack Venema, Jasper Ludema en de broertjes Jamie en Wesley Walstra uitgegroeid tot een ware attractie. Steeds meer liefhebbers vinden de weg naar sportpark Het Noorden, zoals onlangs voor de (overigens verloren) bekerkraker tegen Flevo Boys. Naar schatting zo’n 750  m/v omzoomden het veld. De muntjes voor koek en zopie waren zelfs uitverkocht. Komende zaterdag (14.30 uur) wordt dat aantal wellicht nog overtroffen als de grote rivaal Pelikaan S op bezoek komt. Deze onvervalste clash beslist over het kampioenschap van de derde klasse C. Penningmeester André Drewes overweegt de aanschaf van een grotere kas.

Als voetbalprof bleef hij hangen bij modale clubs als SC Cambuur, BV Veendam en FC Emmen, maar er zullen weinig oud-profs zijn die aan Jouke Dantuma kunnen tippen als vrijwilliger. De nu 51-jarige Fries, die vier seizoenen op de Langeleegte zwoegde, neemt al jarenlang bijkans zijn hele geboortedorp Driesum op sleeptouw. Uiteraard de lokale voetbalclub VIOD, die hij heeft gediend als trainer, coach, voorzitter, aanjager vrouwenvoetbal, scheidsrechter, clubbladredacteur archivaris. Ook is hij bestuurslid van de dam- en kaatsclub. In het sociale domein is hij eveneens actief. Zo is hij voorzitter van de begrafenisvereniging en was hij raadslid en wethouder. Terecht, dat ZKH Willem-Alexander hem afgelopen week heeft benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

Eenzelfde eerbetoon viel Roelf Rijnsbergen ten deel, hij in Delfzijl. Rijnsbergen beheert in de havenstad al 28 jaar de kas van de supportersvereniging van FC Groningen.

Wim Mensen, voormalig directeur van de Groninger Sportraad, afficheert zich na zijn pensioen vooral als makelaar in gezelligheid. Dat weten ze zelfs in Arnhem, want wie staat er op het affiche van een zogeheten voorpretmiddag in de Gelderse hoofdstad, die komend weekeinde de Giro d’Italia op bezoek krijgt. Jawel, Wim Mensen, samen met oud-wielerkampioenen als Maarten de Bakker, Bart Voskamp en Leon van Bon. Mensen mocht onder andere vertellen hoe sfeervol en gezellig het in Gironingen was, toen daar in 2002 de Girokaravaan vertrok met de zegen van bisschop Wim Eijk.

In die tijd was Jelle Zwart al beleidsmedewerker op de dienst Sport en Recreatie van de stad Groningen. Hij hield het lang vol op dit ‘departement’, maar heeft onlangs een transfer in eigen huis gemaakt. De topambtenaar mag zich nu ontwikkelmanager noemen. Zwarts opvolger is inmiddels aangesteld en luistert naar de naam Peter Mulder.

Een mooi wielerbeeld op Eurosport, afgelopen vrijdag. Harenaar Jochem Hoekstra, die in een zware bergetappe van de Ronde van Turkije met de besten mee klom. En wie zagen we onlangs de Kardingerbult in Stad beklimmen? Inderdaad, dezelfde Jochem Hoekstra. Het betrof een (geslaagde) test, die Groningen na Geraardsbergen, Huy en Sormano ook een gevreesde wielermuur moet opleveren.

   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.