dinsdag 27 oktober 2015

Derde Helft (275)


Volgens collega Johan Derksen kunnen keepers niet voetballen. Maar dan kent hij Jaap Urban nog niet. Ooit was deze Urban keeper van het vlaggenschip van Oranje Nassau, totdat hij op een slechte dag met een levensbedreigende hoofdblessure van het veld werd gedragen. Sindsdien keept hij niet meer, maar trapt hij een balletje. En zuiver ook, want hij mag zich de beste footgolfer van deze contreien noemen. Op basis waarvan, zult u zeggen? Nou, Jaap Urban is als enige noorderling uitverkoren om deel te nemen aan het WK Footgolf, media januari 2016 op het sjieke court van Pilar, een plaats in de buurt van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Van harte!

Ook Edwin Prins was keeper. Hij verdedigde het doel van FC Groningen, FC Emmen en (toen nog) BV Veendam. Maar deze Prins, tegenwoordig trainer van de vv Stânfries (jawel, meneer Derksen), behoort met Wiepko de Groot (vv Framsum), Bert ten Hoff (vv Musselkanaal en Bas Baalmans (VAKO Vries) tot de meest fanatieke noordelijke supporters van Feyenoord. Vorige week beleefde de geen woorden maar daden-supporter Edwin zijn finest hour, want zijn vijfjarige dochter Maud was uitverkoren om aan de hand van supervedette Dirk Kuyt het veld van het Abe Lenstrastadion te betreden, voorafgaand aan de wedstrijd tegen Heerenveen. De foto’s staan op Edwins Facebook.

Wielrenner Peter Merx heeft een hartenwens: het winnen van de klassieke Ronde van Groningen. Maar of het daar op korte termijn van komt, mag worden betwijfeld. Waarom? Nou, Peter is redacteur geworden van Het Verzetje, het clubblad van Tandje Hoger, de club van fietsende studenten.  Volgens Tandje Hoger-kenner Koen Maree houdt dat in dat de redactievergaderingen royaal met wijn worden besprenkeld en tot in de nachtelijke uurtjes duren. Aan die mores zal Merx niet gaan tornen.

De vrouwentak van de eveneens studentikoze volleybalclub Donitas gaat - stapsgewijs - een aanval op de nationale top ondernemen. Dat gebeurt met hulp van het Ubbo Emmiusfonds, dat door alumni (oud-studenten) van de Groninger universiteit doorgaans rijkelijk wordt gevuld. Laat nou ene Klaas Knot, evenals Joop Alberda, Klaas Gansevoort en Dethmer Boels, erelid zijn van Donitas. Klaas Knot? Jawel, de president van de Nederlandsche Bank. Wellicht heeft hij, behalve een ruimhartige inslag van doneren, ook ergens in zijn bastion aan het Amsterdamse Frederiksplein nog een verborgen staaf goud liggen.

Jarenlang werd Karst Doornbos als koersdirecteur van de Omloop van Niekerk-Oldekerk de Lévitan van het Westerkwartier genoemd, verwijzend naar zijn collega Félix Lévitan, destijds de Grote Baas van de Tour de France. Hij stond in ‘Bellinga-town’ op het erepodium met kleppers als Adrie van der Poel en Leo van Vliet. Maar Karst heeft ook de reputatie van meester-schaatsenslijper. Zijn ongeëvenaarde vakmanschap staat al 66 (!!) jaar buiten kijf. Onlangs kreeg ik een mailtje van hem dat hij als 81-jarige opnieuw klaar is voor een schaatswinter. U kunt deze Good Old bereiken op 0594-502282. Beleefd aanbevelend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.