woensdag 14 oktober 2015

Derde Helft (273)


Het wielerseizoen zit er op, dus is er post vanuit Buitenpost. Daar, in de Dr. Wumkesstraat 4, zetelt Foppe de Vries, de man die jaarlijks het noordelijke amateurwielrennen op ouderwetse wijze (dus zonder computer) in cijfers vastlegt en tevens de autoriteit bezit jaarlijks de criteriumkoning van Noord-Nederland te proclameren. Dit keer is deze eer te beurt gevallen aan Harry Sweering uit Sneek. De stijlvolle renner van Baby Dump is geen veelwinnaar. Slechts twee overwinningen prijken er achter zijn naam, in Noordhorn en Winsum. Nog altijd eentje meer dan Meedhuizer Paul de Haan die tweede werd in dit Foppe-klassement. Jan Bos uit Nieuwehorne completeert het erepodium op trede 3.

Een van de voormalige criteriumkanjers, Hoogkerker Peter Stokje, staat op de door Herman Snoeijink (72!!! eerste plaatsen)  aangevoerde eeuwige ranglijst in de subtop met 16 zegepralen, evenveel als onvergetelijke kleppers als Marcel Luppes, Frits Schür, Bert Scheuneman en Eddy Schurer. Stokje is tegenwoordig een fanatiek loper. Hoewel hij herstelt van een gebroken heup kon hij, aangemoedigd door zijn Erika, niet nalaten de 4Mijl4You te lopen. Met hulp van een kruk, dat wel.

Ook Gerrie Heeringa was een goede wielrenner. De oud-Veendammer reed de klinkers uit de straat in gerenommeerde ploegen als die van Kroon (worst) en Batavus (fietsen). Later maakte Heeringa, die tegenwoordig in Dokkum huist, furore als gemeentesecretaris. Zijn accuratesse werd alom geprezen. Zelfs nu hij met pensioen is, ligt hij nog goed in de markt als gemeentesecretaris. Want onlangs werd hij voor vier maanden als interim aangesteld op Schiermonninkoog. Klasse verloochent zich nimmer.

In de historie van Donar staat Ruud Skala beschreven als de coach die de toenmalige, roodgroene studentenclub in 1971 naar de eredivisie basketbal leidde. Als beginnend verslaggever mocht ik met collega Jan A. van der Veen altijd naast hem op de bank komen zitten om deze successtory van dichtbij te verslaan. Kom daar nu eens om. Later verging het Skala minder en kwam hij in opspraak als advocaat. Werd hij zelfs uit zijn ambt gezet. Momenteel ontpopt de Harenaar zich als romanschrijver. Zijn eerste boek, die gaat over een Apocalyps rond 1450 voor Christus en die vele beschavingen deed sneuvelen, is inmiddels voor 14.95 te koop bij de Bruna in Haren. Het is maar dat u het weet.

Het gaat goed met de door Bas Kammenga, Martijn van der Veen, Hans Schrijer, Marc van den Herik en Paul Top geïnitieerde website www.sportinstad.nl die afgelopen zaterdag haar eerste verjaardag had. Dat gaat op gepaste wijze gevierd worden in het illustere café De Woldhoorn in hartje stad; met een Europese avond op woensdag 14 oktober (20 uur). Gastsprekers zijn Erwin van de Looi (FC Groningen, Anjo Mekel (Donar) en Arjan Taaij (Lycurgus). U bent van harte welkom, want de heren zijn het aanhoren meer dan waard.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.