dinsdag 18 augustus 2015

Derde Helft (265)


Goed voorbeeld doet nog altijd goed volgen. Neem de Slag om Norg, de wielerkoers over deels onverharde wegen, een Nederlandse kopie van de Italiaanse Strade Bianche. Het succes inspireert nu ook andere organisaties. Zo is de 90ste editie van de Schaal Sels, een klassieker rond Antwerpen, op deze formule ingericht. En dichter bij huis wil Femmy Bathoorn-Den Hoedt, de weduwe van de veel te vroeg betreurde Ronde van Groningen-organisator Bert Bathoorn, volgend jaar een Kleintje Slag laten verrijden in de Noordenveld-Westerkwartier Meerdaagse. Zij ziet daarvoor kansen in een Omloop rond haar woonplaats Roderwolde, met de grindstrook in Sandebuur als scherprechter.

Was er bij de wielervereniging Stormvogels nogal ongenoegen over de Slag van Norg vanwege het onthouden van startrecht, een van de sponsors van de Veendammer wielerclub (A&I/Kwant, ingenieursbureau in constructietechniek) was zo enthousiast over dit Drentse wielerspektakel dat dit bedrijf zich bij monde van CEO Henk Boelens afgelopen week spontaan heeft gemeld als sponsor van het evenement. Toch wel opmerkelijk.

We horen en zien hem niet zo heel veel meer, maar Kees van der Hoef, Groningens oudste rocker, is op zijn tachtigste (!!) nog altijd actief. In zijn residentie in De Pelsterhof is deze stadse cultlegende momenteel bezig met een boekje over…. Jawel voetbal. In zijn jeugdjaren, pal na de oorlog, was hij als Velocitaan een hartstochtelijk voetballiefhebber, die opgroeide met de toppers van toen als de noeste stopperspil Cees Ruben, de keepers Piet van Dorst en Jan Meulema, de kleine linksbuiten Carel(tje) Heideveld, de onverzettelijke rechtsback Jan Willems en de destijds grote talenten Pietje Fransen en Bé Kuiper. Binnenkort kunnen we lezen wat Good Old Kees zoal over hen heeft te melden. De titel is er al: Lief en leed op de voetbalvelden in Groningen en de periode die Kees behandelt is van 1945 tot 1954.

Ook korfbaltrainer/coach Douwe de Haan heeft een boek geschreven. Hij verhaalt over het proces waarin hij terecht kwam nadat hij in 2011 op eigen initiatief was opgestapt als technisch leidsman bij Nic./Alfa College. Hij was op dat moment nog maar twee maanden in functie. Benieuwd wat daar al schrijvend achter weg is gekomen. Overigens is De Haan voor komend seizoen hoofdtrainer geworden van KV Noordenveld in Roden.

De Groninger roeigemeenschap heeft afscheid moeten nemen van Evert Kruyswijk, die vorige week op 89-jarige leeftijd is overleden. Kruyswijk heeft veel betekend voor de Groninger roeiwereld. Zijn meest in het ooglopende verdienste was zijn rol als initiator/gangmaker/doorzetter bij de totstandkoming in 1991 van de PTT Watersportbaan in Harkstede, een van de neveneffecten van de door de regering doorgedrukte verhuizing van het (toen nog) staatsbedrijf naar Groningen. Met hulp van CdK Henk Vonhoff slaagde Kruyswijk in zijn missie. Helaas voor hem heeft hij ook de teloorgang van deze accommodatie nog mee moeten maken, ook al omdat écht grote wedstrijden Groningen niet waren gegund.    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.