dinsdag 24 juni 2014

Derde helft 105


Wellicht om ooit zijn memoires te schrijven, maar Theo Sikkema, sportverslaggever bij RTV Noord, heeft inmiddels een zeer uitgebreid privé-archief van zijn journalistieke werkzaamheden opgebouwd. Dat bleek tijdens de WK-wedstrijd Iran - Nigeria, waarbij de zo ongeveer meest bekritseerde Nederlandse tv-commentator Arno Vermeulen de Nederlandse achtergronden van de Iranese smaakmaker Reza Ghoochannejhad probeerde bloot te leggen. Dat lukte niet helemaal, maar gelukkig was daar Theo Sikkema. Via Twitter toverde hij een verslag tevoorschijn van de wedstrijd GVAV Rapiditas – LAC Frisia 1883, gespeeld op 15 september 2002. De Leeuwarder eliteclub won destijds met 0-1 en de winnende treffer werd gescoord door… , jawel Reza Ghoochannejhad. Sikkema had dit, toen nog voor OOG Sport, genoteerd: “7. min. 2e helft 0-1 Frisia. Ghoochannejhad schiet vrij in”. Aan GVAV-zijde komen de namen van John Meter, Vito Zivkovic, Robert Haanstra en Rudolf Hidskes voorbij. Opmerkelijk: Reza was toen nog maar 14 jaar en zat in Sint Annaparochie in een asielzoekerscentrum. Sikkema: “Ach ja, wie wat bewaart heeft wat.”

Historie is ook de Langeleegte in Veendam, althans als het meest beruchte stadion van ons profvoetbal. Veel spelers onder Zwolle ervoeren spelen op de Langeleegte als een gang naar Canossa. Oud-Veendam gaat zaterdag 29 november afscheid nemen van het stadionnetje met een grootse reünie. Die zal onder meer worden opgeluisterd met de uitgave van een boek over de Langeleegte, van de hand van oud-journalist en voorzitter van Oud-Veendam, Willem Molema. Verder zal Hans Boiten van voormalig filmclub Dubbel Acht unieke beelden uit het archief van de onlangs overleden Veendam-supporter Chris Weisbeek vertonen. Voormalige spelers van Veendam, leden van de technische staf, bestuursleden, medewerkers en sponsors kunnen zich tot 1 september opgeven via de website www.reunie-scveendam.esy.es

Je kon er op wachten natuurlijk, maar de arbitrale spuitbus die bij WK in Brazilië is geïntroduceerd, heeft nu ook in Nederland zijn intrede gedaan. En wie anders dan Henk (H.H.) Steenhuis heeft de primeur opgeëist. Tijdens het traditionele bedrijventoernooi in zijn woonplaats Bedum stal de geroutineerde (show)fluitist de show door de spelers met behulp van het scheerschuim op de nodige afstand te zetten. Maar, aldus mijn correspondent Ard Torrenga, kwam er achter de naam van Steenhuis ook een min. En waarom? Nou, hij stond te roken binnen de afrastering van het hoofdveld.

Hij heeft zijn succes als debuterend wethouder van de gemeente Noordenveld binnen, Rein Jan Auwema. Nee, geen politiek gewin, maar een triomf die geënt is op zijn kennis van het voetbal. De politiek leider van Gemeentebelangen won in de kantine van GOMOS met het team Van Kleef een prestigieuze WK-quiz, opgezet en geregisseerd door Jasper Boer. Aan Auwema’s triomf droegen (in niet geringe mate) deze heren bij: JB van Esch, Geert Louters, Ronnie Meijer en teamcaptain Rob Kleef.

Tot slot een trieste melding. VAKO, de voetbalclub van Vries, rouwt om het heengaan van clubicoon Geert Homan, de stijlvolle keeper uit de jaren zestig. Hij werd 70 jaar.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.