dinsdag 17 juni 2014

Derde Helft (104)


Ooit werd de sportieve eer van Engelbert hooggehouden door Riekje Tuinema-Ruben, de koningin van het Groninger kortebaanschaatsen. Later werd Wim Swart het visitekaartje van het dorp. Hij was jarenlang een van de boegbeelden van SC Veendam. Zijn machtige gestalte en zijn snoeiharde pegels staan menig Veenkoloniaal voetballiefhebber nog helder voor de geest. Maar waar de voormalige kasteleinsvrouw Riekje nog vief door het leven gaat, is Wim Swart al weer lang geleden uit de tijd gegaan als gevolg van een noodlottig ongeval. Maar vergeten is de Reus van Roode Haan zeker niet. Inmiddels is er voor hem een Wim Swart Memorial in het leven geroepen. Afgelopen donderdag was de aftrap van een wedstrijd tussen oud-Veendam en oud-Engelbert. Het werd een keurige 3-3. Voor Veendam scoorden Roelof van der Land, Rudy Metz en Harry van Beusekom. André Swart, de jongste broer van Wim, was een van de Engelberter doelpuntenmakers. Voor de twee andere tekenden Ronald Bos en Ebbel Jan Iwema.

Ook actueel moet er helaas weer melding gemaakt worden van een sterfgeval. De noordelijke sportwereld heeft afscheid genomen van Han van der Veen, prominent sportbestuurder van weleer. Hij was onder meer sportambtenaar in Oude Pekela en Leek, maar de beste tijd had hij toch als directeur van de Provinciaal Drentse Sportraad. Samen met Wim Mensen (Groningen) en Hans van Wijnen (Friesland) was de Vriezenaar een van de drie noordelijke musketiers in de nationale koepel van sportraden, IOS. Han van der Veen is 74 jaar geworden.

Een tip voor clubs die hun kampioenschap een bijzonder cachet willen geven. Nodig Harm Post, de directeur van Groningen Seaports uit voor een sponsoravond. Dat deden ze bij Oranje Nassau ook. Toen Harm uitgesproken was, bood het flamboyante trekpaard van de Eemshaven de topteams van ON een traditionele huldiging aan bij het veroveren van de titel. Dat lukte de vrouwen en Post loste die belofte prompt in. Hij bezorgde het kampioensteam een supergezellige rondvaart door zijn haven, inclusief een sfeervol aangeklede lunch.

Bart Jungmann, sportverslaggever van De Volkskrant, is druk bezig met het schrijven van de biografie van wijlen Jean Nelissen, bij leven de wielerpaus van ons land. Het is de bedoeling dat het wordt gepresenteerd als volgend jaar de Tour de France in Utrecht van start gaat. Omdat De Neel ook in het Noorden actief is geweest, vraagt Jungmann contact met mensen die Nelissen hebben gekend. Bijvoorbeeld als militair, want Nelissen was als dienstplichtig militair geruime tijd gelegerd in Adolf van Nassaukazerne in Zuidlaren. Reacties kunt u kwijt bij b.jungmann@volkskrant.nl

Eurovoetbal mag dan ter ziele zijn, het Kleintje Eurovoetbal, ofwel het Gronitas-toernooi is still alive and kicking. Deze week kunt u het weer meemaken, inclusief de inmiddels traditionele vlootschouw van de nieuwkomers bij de deelnemende clubs. Niet meer onder de vlag van Gronitas, maar nu onder die van SC Stadspark, de nieuwe fusieclub, voortgekomen uit Gronitas en De Vogels. Locatie nu: Stadspark!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.