maandag 16 juni 2014

Derde Helft 102


Vreugde en verdriet, het leven zit er vol van. Ook in deze kroniek ontkomen we er niet aan. Laten we beginnen met iets dat vreugde in het leven schept; het huwelijksbootje van Rem en Martha Buiter dat komende week - 5 juni om precies te zien - een bijzondere mijlpaal bereikt. Ze zijn dan liefst 60 jaar getrouwd. Van dit duo heeft Rem (83 inmiddels) veel naam gemaakt in het Groninger sportleven. Hij begon als atleet en verzeilde vervolgens tussen de fietsen. Als eigenaar van een prachtige rijwielspeciaalzaak in de Oosterpoort, maar ook, samen met Harry Snuk, als aanjager van spraakmakende wielerevenementen.

Verdriet daarentegen in de Groninger hockeywereld, die veel te vroeg afscheid heeft moeten nemen van Henk Groen. Hij werd slechts 60 jaar, nadat hij zeven jaar geleden in de versukkeling raakte als gevolg van een hartaanval tijdens een trainingsavond van de veteranen van GHHC Groningen. Henk Groen maakte in de jaren tachtig van de vorige eeuw deel uit van het dreamteam van Groninger Studs, dat destijds verbazingwekkend goed op het allerhoogste niveau, de hoofdklasse, acteerde. Hij deed dat samen met toppers als Sijbrand Keijser, doelman Carel Roessingh, Jan Dresselhuys, Hans Dijkstra en toenmalig international Jaap Schulz. Groen onderscheidde zich met zijn strafcorner à la Paul Litjens, hard en zuiver dus. Zijn dochter Elsemiek bracht het tot bijna-international en speelt nu bij het Amstelveense Hurly.

Ook bij Velocitas 1897 is er treurnis. De groenwitten moeten het voortaan stellen zonder clubicoon Joop Dalmolen, die op 87-jarige leeftijd overleed. Dalmolen behoorde in het naoorlogse Velocitas tot de selecte spelers die voor het vlaggenschip werden opgeroepen. Na zijn actieve carrière heeft hij op alle mogelijke organisatorische fronten geacteerd bij de aloude arbeidersclub. Voor zijn verdiensten heeft Jacques Wallage hem de versierselen opgespeld, behorend van het lidmaatschap van Oranje Nassau.

Johan Abma, met zijn bedrijf Promotex jarenlang hoofdsponsor van Be Quick 1887, heeft gereageerd op het verhaal dat wij vorige week publiceerden over het vissen in een lege sponsorvijver. “Leerzaam, mits de bestuurders er naar handelen,” mailde Abma en kwam vervolgens met een advies voor hen. Abma: “Het wordt tijd voor het Jantje Lammers-scenario. Deze autocoureur kon geen grote sponsor vinden voor een start in de 24 uur van Le Mans en scharrelde vervolgens 68 kleine sponsors bij elkaar, die allemaal een sticker op zijn auto kregen geplakt. Die kant moeten we op.” Overigens verlengde Abma afgelopen week zijn sponsorcontract als kledingleverancier van de volleyballers van Abiant/Lycurgus.

Eén van de meest begeerde spitsen in ons amateurvoetbal, Willem Lanjouw, blijkt ook talent te hebben als rallyrijder. Hij liet dat zien tijdens de jaarlijkse autorally bij zijn geliefde Be Quick 1887, waar de toekomstige goalgetter van HHC Hardenberg nog altijd op de ledenlijst staat. Lanjouw, met Juliette de Rooij als navigator, bleek bij terugkomst op de Esserberg de op één na beste coureur. De zege was voor een andere oud-eerste elftalspeler, Yvo van Veen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.