woensdag 10 juli 2013

Derde Helft (55)


Voormalig profwielrenner Eddy Schurer, groot geworden in Bakkeveen maar al weer heel wat jaartjes residerend in Marum, kreeg onlangs de schrik van zijn leven. Terwijl hij liep te grensrechteren op het voetbalveld van Marum, kreeg hij hevige steken in de borst. Onmiddellijk gingen zijn gedachten uit naar een hartaanval en dus liet hij zich linea recta vervoeren naar het UMCG in Groningen. Daar kreeg de dienstdoende hartspecialist op zijn beurt een ongekende schrik. Nadat de ex-TVM_renner aan de noodzakelijke apparatuur was gelegd, riep de deze arts spontaan uit. “Wat een groot hart! Wel drie keer zo groot als van een normaal mens. Niet te geloven!” De meekijkende Schurer was minder verbaasd. “Ik ben sportman geweest,” legde hij uit, “en heb de Tour de France gefietst.” Waarna de arts constateerde dat er van een hartinfarct geen sprake was en Eddy Schurer inmiddels weer onbezorgd door het leven gaat.

In de goed gefourneerde VIP-tent bij de wielerronde van De Wilp was Karst Doornbos te gast, als mede-initiatiefnemer van de Noordenveld-Westerkwartier Meerdaagse. De 78-jarige Good Old uit Niekerk, ooit gezegend met de bijnaam de Lévitan van het Westerkwartier, zit ook weer boordevol ‘moraal’, nu hij genezen is verklaard van longkanker. Goed nieuws ook voor de vele schaatsers in het land, want Karst gaat er prat op dat hij de beste schaatsenslijper van Nederland is. “Nou ja….”, laat ik het zo zeggen, “er is niemand die het beter doet.”

Een andere sportminnende veteraan te Niekerk, de 85-jarige Roelf Wegter, is verbaasd dat de momenteel zeer ambitieuze voetbalclub Pelikaan S is vernoemd naar een draver. Wegter, voorheen postkantoorhouder en in zijn vrije tijd korfballer van KIOL als ook vaste gast/gokker op de Drafbaan in het Groninger Stadspark, kan zich niet herinneren dat daar ooit ene Pelikaan S heeft gelopen. “Wel een Quicksilver S van die meneer Smit, dat was een superpaard.” Wegter vraagt bij deze om opheldering.

Renate Groenewold = schaatsen, maar de geboren Musselkanaalse mag zich ook graag in het wielerwereldje vertonen. Onlangs kwam ze met een opmerkelijke onthulling in Annen, nadat ze net was teruggekeerd van een Toscaans trainingskamp van haar schaatsploeg Corendon. Groenewold was met de auto helemaal naar Italië gereden waar haar schaatsters vlogen. Coach Groenewold: “Alleen als het niet anders kan, vlieg ik. Maar het liefst rij ik ergens heen.”

Tom Bodde uit Siddeburen maakt ook veel kilometers; te land, ter zee en soms in de lucht.  Hij is een zogenaamde groundhopper, iemand die zoveel mogelijk karakteristieke voetbalstadions in binnen- en buitenland bezoekt. Hij heeft er al twee boeken over geschreven en een derde, met als titel Van Letland tot Langeleegte, komt volgende maand van de pers. Bodde maakt nu ook landelijk furore met zijn boeiende stadionavonturen all over the world. Op 20 juli mag hij zijn belevenissen vertellen tijdens de Open Dag van Sparta Rotterdam, zelf de bespeler van een even klassiek als uniek stadion, Het Kasteel van Spangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.