dinsdag 5 juli 2016

Derde Helft (311)


Opvallende verschijningen in de toertocht Haren-Haren (Ems)-Haren, afgelopen zaterdag. Fietsers in frisse en strak zittend FC Groningentricots. Jawel, bij FC wordt niet alleen gevoetbald, maar ook gepedaleerd. Dat gebeurt onder aanvoering van manager topsport Gerard Kemkers, de initiatiefnemer van de deze (vooralsnog recreatieve) fietsclub. Ook niet-leden kunnen overigens zo’n blits FC-koersshirt kopen, aldus commercieel directeur Robbert Klaver. Gewoon even naar de fanshop gaan. Koersdirecteur Jeroen de Grijs kon trouwens nog veel meer prominenten begroeten. Vanuit de VIP-limo zagen we onder meer oud-speaker Harry Snuk, de wieleramateurs Piet ‘Checco’ Pompstra en Arjan Elferink, de jurist Peter Yspeert, Romke Hoogstra (manager veiligheid en ticketing in de Euroborg), de sportminnende registeraccountant Stephan Hulst, voetbaltrainer Hans van der Ploeg in dienst van Merels Wereld, oud-wereldkampioene roeien Ingrid Dusseldorp, RTV Noords sportverslaggever Theo Sikkema en de Dagblad vh Noorden-redacteuren Anita Pepping, Job van Schaik en Willem Dekker.

Een andere krant, De Telegraaf, pakte afgelopen week flink uit met Ranomi Kromowidjojo. Nee, de 25-jarige zwemdiva uit Sauwerd had geen wereldrecord gebroken, maar een nieuwe liefde aan de haak geslagen. Het is Ferry Weertman, evenals Kromo topper in de nationale zwemploeg voor Rio de Janeiro. Maar waar Ranomi het moet hebben van het korte, explosieve werk, is Weertman een kampioen van de lange adem. Hij is kanshebber voor medailles in zogenaamd open water. De vonk sloeg over tijdens een trainingskamp vorig jaar in het Turkse Belek en sindsdien vormen ze een setje. Weertman, op 27 juni 1992 geboren in Naarden: ”Er was direct een klik.” Het is niet Ranomi’s eerste zwemliefde. De koningin van de Spelen van 2012 in Londen heeft eerder een relatie gehad van Pieter van den Hoogenband.

In De Wilp, hét wielerdorp van Groningen (anno 1953), zijn in de loop der jaren   nogal wat Olympische sporters voorbijgetrokken. Dat hebben de leden van het huidige comité uitgevogeld in het kader van de 55ste editie, afgelopen zaterdag weer de traditionele finale van de Meerdaagse Westerkwartier-Noordenveld. De winnaar van 1960, de Leidse notariszoon Gerben Karstens, won in 1964 zelfs goud in Tokyo, waar de Wilpster winnaar van 1963, het Friese fenomeen Tiemen Groen, tot de tegenvallers behoorde. Piet Hoekstra deed mee aan de Spelen van Mexico 1968, Arie Hassink aan die van Montreal (1976) en Erik Dekker veroverde zilver in Barcelona 1992. Ook Olympiërs met een De Wilpnotering waren Laurens ten Dam, Niki Terpstra, Sebastiaan Langeveld en Lieuwe Westra, terwijl Bauke Mollema al zeker is voor Rio de Janeiro.

Mineur in Peize afgelopen week. Het dorp treurde om het verscheiden van een markant lid van de lokale voetbalclub, Geert Timmer. Hij was keeper van het team dat de blauwzwarten voor het eerst naar de tweede klasse bracht en daarna actief in tal van verenigingsfuncties. De zilveren KNVB-speld was een even logische als terechte beloning, evenals het erelidmaatschap van ‘Paiz’. Als klap op de vuurpijl werd hij in 2012 ook nog als lid opgenomen in de Orde van Oranje Nassau. Geert Timmer is 76 jaar geworden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.