dinsdag 19 juli 2016

Derde Helft (313)


Het kan niet op bij Be Quick 1887. Na promotie van het vlaggenschip naar de derde divisie en het winnen van de Rinus Michels Award voor de beste jeugd(amateur)opleiding van gans Nederland, blijkt dat nu ook Be Quick 3 een hoofdprijs heeft gewonnen. Tres, zoals de spelers dit team kortweg noemen, mag zich landskampioen aller derde elftallen noemen. Dat heeft Arnoud Redder, een van de spelers, uitgevogeld in Zeist. Tres wordt gevormd door, zogezegd, aspirant-veteranen die hoog hebben gevoetbald. Voor de volledigheid ruk ik ze nog even uit de vergetelheid: Willem Lanjouw, Ivo van Veen, Stefan Metz, Arjan Steenbergen, Rudmer Wiersma, Rogier Johannes, Bram Bessem, Joost Tanasale, Almer Top, Alex Eimers, Mark Wiltens, Frank van der Land, Robert Kingma, Stefan Groninger, Gijs Koopmans, Jeroen Stelling en Richard Cornelis.

Ook een Groninger basketbalveteraan, geschoold door de vorig jaar overleden basketbalgoeroe Bill Pijl, maakt furore. Hij doet dat in Duitsland waar hij al twee landstitels en drie keer de ‘Pokal’ op zijn cv heeft kunnen bijschrijven. Het gaat hier om René Spandauw, 58 jaar inmiddels, maar absolute topcoach in het vrouwenbasketbal. Eerst bij Saarlouis Royals en momenteel bij Halle Lions. Met Saarlouis bereikte hij ook nog eens (2010) de halve finale van de Champions League. Moge het een tip zijn voor de commissie die straks kandidaten moet nomineren voor de Groninger sportprijzen.

Nu we het toch over prijzen hebben, topjudoka Jennifer Wichers heeft er ook eentje gewonnen. En wat voor één? Haar scriptie in het kader van haar afstudeerproject aan de Hanzehogeschool voor Sportstudies werd beloond met de prestigieuze Innovatieprijs. Niet alleen leuk voor de eer (een tegel op de Wall of Fame), maar ook goed voor de beurs, want die mocht ze spekken met 1250 euro. Jennifer maakte indruk op de jury met een visionair verhaal over hoe judo het ondernemerschap kan stimuleren.

Liefst 25 jaar loodste hij de spelers van Donar naar heinde en ver als eigenaar/chauffeur van Autobusbedrijf Doornbos. Van Fred DeVaughn tot Bernard Day. Maakte hij van alles mee met de heren basketballers, zoals een potje halve kip smijten in zijn bus door toenmalig enfant terrible James Bradley. Later, toen hij zijn bedrijf had verkocht, reed hij de politieke top van het Groninger Provinciehuis in semi-sjieke auto’s door Stad en Ommeland. En nu jakkert Johan Doornbos over het circuit van Assen. Hij is er, als zeventiger, aangesteld als een van de piloten van de safetycar.

Ja, en dan is er ook weer treurnis. Want Gerriet Koolma is na een lange periode van afnemende gezondheid overleden. Koolma - carrière gemaakt in de installatietechniek - was de laatst levende van de drie sponsormusketiers van het eerste uur bij FC Groningen, samen met tapijtkoning Ronnie Schoonveld en  speelautomatenmagnaat Geert van der Meulen. Behalve hun passie voor de FC deelden ze de liefde voor auto’s van het merk Mercedes. Gerriet Koolma, die van 1987 tot 1990 ook nog bestuurslid in het Oosterpark was, werd 83 jaar.  

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.