woensdag 29 juni 2016

Derde Helft (310)


Ophef om Oppewal. Nee, de winnaar van de 33ste Omloop van Bedum is niet op doping betrapt, hij is oud. Althans voor een wielrenner. Liefst 46 jaar! En dan eventjes een het meest prestigieuze criterium van het Noorden op je naam schrijven. Dat gaf me toch een reuring op Twitter. Collega Peter Homan reageerde met de suggestie dat de organisatie waarschijnlijk niet gelukkig zou zijn met Heerenvener Taeke Oppewal, in het peloton Pake Oppewal genoemd, op de erelijst. Oud-criteriumkoning Peter Stokje knalde er gelijk overheen met de stelling dat het wielrennen in deze contreien niets meer voorstelt. En toen waren de poppen aan het dansen, met in de hoofdrollen Tom Akkerman, Peter Merx en Henk Jaap Moorlag. Dit trio renners ging furieus in de tegenaanval. Stokje –  ook een veertiger - was zuur en jaloers, zo heette het, omdat hij niet meer kan wat Oppewal nog wel kan. En Moorlag stelde vast dat er nu harder wordt gefietst dan in Stokjes tijd. Dat laatste is in elk geval niet waar, althans in Bedum. Het parcoursrecord staat er sinds 2008 op 2 uur, 14 minuten en 14 seconden, geklokt door Frank Vreugdenhil. De tweede tijd (2.14.58 van Folkert de Haan) is er eentje uit Stokjes periode (2000). Ook daar kon Oppewal vorige week dinsdag niet aan tippen.

Over records gesproken: de GSAVV Forward bezit er ook eentje. Geen club in het Noorden heeft zo veel voorzitters versleten als deze – van oorsprong - voetbalclub van Vindicat Atque Polit. Niet vanwege talrijke bestuurscrises, maar simpelweg omdat de mores dat voorschrijft. Jaarlijks is er een bestuurswissel. Omdat Forward in 1903 is opgericht leert een simpel rekensommetje dat de aantredende Martijn Bosch de 113e bestuurlijke leidsman is van Forward. Hij wordt terzijde gestaan Sven Hissink, Remco Keizer, Quinten (jaja) van Schajik, Koen Walsteijn en Marnix Feikens. Three Cheers!

Het comité van de Ronde van De Wilp bestaat 55 jaar en heeft ter gelegenheid daarvan een leuk cadeautje gekregen. Dank zij sponsor De Man Mode & Jeans in Leek zijn de huidige leden, te weten Jaap de Mars, Robert Romein, Evelien ten Hage, Piet Oldewarris, Binne van Veen, Jan van Breden en Jan Albert Krans komende zaterdag bij de finale van de Meerdaagse Noordenveld-Westerkwartier herkenbaar aan modieuze blauwe overhemden.

Was wielrennen trouwens ooit een sport voor boeren en tuinders, dat is nu wel anders. Die gedachte rees bij mij, toen ik las dat Sjabbo Smedes de taken waarneemt van de onlangs overleden burgemeester van Grootegast, Kor Dijkstra. Wethouder Smedes maakte in de jaren tachtig van de vorige eeuw jarenlang in het tricot van de WV Drachten deel uit van het noordelijke amateurpeloton, met een vierde plaats in de Drentse Dorpenomloop als hoogtepunt. Andere ex-renners die in het openbaar bestuur terecht zijn gekomen zijn Bé Jansema uit Wagenborgen (werd burgemeester), Gerrie Heeringa uit Veendam (gemeentesecretaris) en last but not least Joop Atsma. Deze Feanster schopte het zelfs tot staatssecretaris.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.