dinsdag 14 juni 2016

Derde Helft (308)


Ranomi Kromowidjojo, nog altijd regerend Olympisch zwemkoningin, deed Vries even aan. Nee, niet lijfelijk maar per video. Ze sprak, gezeten op de bassinrand van een zonovergoten zwembad op Tenerife, alle gasten toe die bij Visio De Brink bijeen waren voor de heropening van zwembad Plons. ‘Kromo’ was samen met ex-schaatscoach en (tegenwoordig) FC Groningens manager talentontwikkeling Gerard Kemkers, als ook NOS-commentator Herbert Dijkstra, ambassadeur voor de renovatie van het bad, waarin de bewoners met lichamelijke en verstandelijke beperkingen hun ontspanning vinden. Vooral dankzij deze prominente boegbeelden kon projectleider Frits Colenbrander binnen twee jaar het hiervoor benodigde geld (760.000 euro) binnen hengelen.

Wie bijzondere verhalen wil lezen over de stadse sport(ers), beveel ik de website www.sportinstad.nl aan. In het bijzonder de meest recente column van Erik Bouwman, al een tijdje bondscoach der Zuid-Koreaanse schaatsers. De Groninger is, samen met zijn vriendin, in het drukke verkeer in Seoul aangereden door een truck. Wonderwel bleef lichamelijk schade uit, maar desondanks werden de Groningers door druk  gebarende omstanders te verstaan gegeven dat ze zich per ambulance naar het ziekenhuis moesten laten vervoeren. Dit, werd hem gaandeweg duidelijk, vanwege de verzekering. Zo gezegd, zo gedaan. Meer letsel = minder schuld. Bouwman: “Erg krom en vreemd! Het systeem is hier dus zo dat het voor vele Koreanen een sport is de kosten van zo’n ongeval zo hoog mogelijk op te voeren. Alleen al een dagje ziekenhuis kost hier 1000 euro.”

Ooit was hij als wielrenner het sportieve uithangbord van Warffum, Bé Duit. Goed voor 115 zeges en tig andere podiumplaatsen. Later werd hij koersdirecteur van eens vermaarde Gasbeltour. Tegenwoordig is Bé Duit een Stadjer die de zes kruisjes is gepasseerd, maar nog altijd volop in beweging is. Afgelopen zaterdag liep hij in Hengelo de Kennedymars, een tocht over 80 (!!) kilometer. Jaren eerder had hij zich ook al eens begeven in het peloton der snelwandelaars, liep hij zelfs naar brons bij het NK voor veteranen. Kilometers maken op de fiets doet Bé ook nog steeds, samen met partner Marianne Koops. Op en neer naar het bedevaartsoord Santiago de Compostela bijvoorbeeld. En voor deze zomer staat een retourtje Bordeaux gepland, via Genève wel te verstaan.

Ook Gé van der Wal, die de kaap van 70 al is gepasseerd, is nog actief aan het sportfront. Of hij, de oud-semiprof van GVAV, namens fusieclub SC Stadspark het volk even kond wil doen van een voetbaltoernooi in een nieuw jasje. Wat eens het roemruchte Waterburcht-toernooi was van Gronitas, heet nu het Sportmaat-toernooi van SC Stadspark. Zeven tegen zeven in plaats van elf tegen elf. En (helaas) zonder Piet Fransen, tot zijn dood hoofd van de jury was die de beste toernooivoetballer bepaalde. Dat mag Gé van der Wal er nu even bij doen. Vandaag (dinsdag) begint het, het vervolg is donderdag (18.00 uur) en zaterdag (16.00 uur). Zeg maar een kleintje Eurovoetbal, maar dan voor Stadse en Ommelandse clubs.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.