dinsdag 21 juni 2016

Derde Helft (309)


No goals, no glory. Dat was de academische leidraad waarmee (voetbal)professor Chris Visscher uitgeleide werd gedaan als hoofd van de faculteit Bewegingswetenschappen van de Groninger universiteit. Het werd een pontificale bijeenkomst, opgeluisterd door tal van prominenten uit de wereld der sport en wetenschap. Zo was een sterrenelftal van sprekers geformeerd, onder wie de nationale knuffelneuroloog Erik Scherder, voetbaltrainer Foppe de Haan, Visschers collega Koen Lemmink (ook hoogleraar sport), dr. Esther Hartman (hoofddocent bewegingswetenschappen), oud-schaatscoach Gerard Kemkers en FC Groningens directeur Hans Nijland. In de collegebanken zaten onder meer Henk Kok, voormalig anchorman RTV Noord, DvhN-collega William Pomp en voormalig bobsleeër Arnold van Calkar. Onder leiding van de eminente dagvoorzitter dr. Marije Elferink-Gemser, opgeleid door Visscher, werd duidelijk gemaakt hoe belangrijk bewegen is, voor alle leeftijden. Chris Visscher, oud-voetballer van ACV en ooit assistent-trainer van Theo Verlangen bij FC Groningen (1977/78), werd niet uitgezwaaid zonder ‘hoge’ onderscheiding en wel de Kikker. Een bronzen beeldje dat een kikker op de top van een golf verbeeldt. Hij is daar terecht gekomen door eigenzinnig doorzetten. Het kleinood, dat hoogstens drie `vier keer per jaar wordt uitgereikt, werd hem overhandigd door prof. dr. Ate van der Zee, vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMCG.

Erik van Oosterhout baalt als een stekker. Nee, de burgemeester van Aa en Hunze is niet in een bestuurlijke crisis verzeild geraakt, maar weet zich een loer gedraaid door de competitieleider van de KNVB. Die bestond het voor de eerste ronde van de eredivisie FC Groningen-Feyenoord te programmeren. Op zondag 7 augustus. En laat het dan nog volop vakantietijd zijn in het Noorden. Van Oosterhout, hartstochtelijk Feyenoordfan, zit dan bijvoorbeeld in Berlijn. “Ik heb sinds mijn achttiende geen FC Groningen-Feyenoord gemist en dan nu dit. Waardeloos!” Inmiddels is Edwin Prins, ook helemaal gek van de Kuipclub, attent op deze situatie ingesprongen. Op Facebook plaatste de trainer van Stânfries Appelscha, die trouwens ook nog bij de FC onder contract heeft gestaan, het verzoek om een kaart van een vakantievierende seizoenkaarthouder eenmalig te mogen gebruiken.

SV Meppen, de Duitse Oberligaclub over de grens bij Zwartemeer, heeft inmiddels een lange traditie met Nederlandse huurlingen. Het begon ooit met Johan Derksen, Rolf Veneboer en Gienus Meijerink, in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Vorige week werden twee nieuwelingen aan de Holländische stam van de Trots van het Emsland toegevoegd; Youri ter Arkel en Menno Heerkes. De eerste afkomstig van FC Groningen A1, de ander van de jeugd van SC Heerenveen. En toevallig ook zonen van twee oud-keepers, respectievelijk Henk ter Arkel en Gert Heerkes.

Voor de wielerliefhebbers breekt er weer een mooie week aan, die van de Meerdaagse van Noordenveld-Westerkwartier. Zondag (27 juni) begint het als vanouds in Peize en via Nieuw Roden, Zevenhuizen en Noordhorn is traditioneel de finale in De Wilp. Organisatievoorzitter Theo Jurriens zal er overigens niet in functie zijn, hij recupereert van hartproblemen en mag op medisch gezag alleen maar kijken. Bert Pierik neemt hem waar. Daar staat tegenover staat dat Patrick van der Duin, beloftevol coureur uit Nieuw Roden, zijn rentree maakt na een half jaar blessureleed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.