dinsdag 4 november 2014

Derde Helft (124)


Retro is in, ook in de voetballerij. Die wetenschap bracht de journalisten Leo Oldenburger (jarenlang SBS-commentator bij Oranje) en Edwin Struis (Nu Sport) op het idee een competitie voor failliete profclubs op te zetten. Tot de uitverkoren clubs behoort BV Veendam, samen met FC Wageningen, SVV Schiedam en HFC Haarlem. Ze worden volgend jaar juni bijeengebracht in een tweede divisie oude stijl. Jan Korte is inmiddels aangesteld als coach van Veendam. We mogen hem helpen. Bij deze mijn elftal: Op doel Egbert Darwinkel (VAKO); achter Angelo Cijntje (ACV), John van Dalen (ACV), Jelle Wagenaar (ACV)en Guus de Vries (WKE); middenveld met Patrick Lip (Genemuiden), Erwin Buurmeijer (ACV) en Haaye Feenstra (ACV); voor Kazim Bizimana(Viboa), Age Heins Boersma (Boso Sneek) en Robbie Holder (WKE). Wat is uw opstelling en stuur die naar dickheuvelman@live.nl. Weet wel dat oud-kolonicio’s die nog bij profclubs actief zijn, geen toestemming krijgen voor deze wedstrijden.

De schaatsstatisticus van Groningen, Taeke Plas, heeft zijn 39ste Scheuveljoarbouk afgeleverd. Als altijd zijn alle cijfers en ranglijsten weer ingeleid met enkele gepeperde en soms zelfs niets ontziende commentaren. Iedereen die bij Taeke’s geliefde langebaanschaatsen kritische kanttekeningen plaatst, komt vroeg of laat aan de beurt. Voor de laatste keer overigens, want de cijferfreak geeft er de brui aan. Er is steeds minder interesse voor zijn werk, waarvoor ook Peter Boogers (eerste Groninger sprinter die onder de 40 seconden reed) en Erick van Egeraat de basis hebben gelegd. Taeke: “De nieuwe generatie schaatsenrijders bekijkt alles via internet. (…) Het loont niet meer zo veel tijd te spenderen aan iets dat niet optimaal wordt gewaardeerd.”

Gaan we over naar de zure bommenregen die Taeke tot slot liet neerdalen. Allereerst werd Mart Smeets neergesabeld, door Taeke verantwoordelijk gesteld voor het bij herhaling afzeiken van de 10 kilometer,  die ‘de Mart’ afdeed als het kijken naar het groeien van gras. Plas: “Terwijl wij als schaatsfans moesten aanhoren hoe flitsend en spectaculair het Amerikaanse basketbal wel was. Alleen al daardoor ben ik basketbal gaan haten.”

Maar een schaatsgrootheid als Ard Schenk staat bij Plas eveneens op de zwarte lijst. Want ook Schenk vindt de 10 kilometer niet meer van deze tijd. Dus is pek en veren zijn deel. Taeke: ”Geen standbeeld voor deze man. Jawel, een standbeeld met hem aan de galg! Met op de sokkel deze tekst: ”Deze drievoudig Europees- , wereld- en Olympisch kampioen vermoordde het allroundschaatsen.”

Ook met Rintje Ritsma, de man die dit jaar via het NK in het Olympisch Stadion het schaatsen op open ijs nieuw leven in blies, vereffende hij een rekening. Plas verwees naar de tijden toen Ritsma fel tegenstander was van buitenbanen. Plas: ”Ik denk dat hij op deze leeftijd al lijdt aan Alzheimer.” En ISU-baas Ottavia Cinquenta is een draaikont van jewelste.

O ja, Taeke’s Oadelskalender (eeuwige ranglijst) wordt bij de vrouwen nog steeds aangevoerd door Jorien Voorhuis en bij de mannen door Yuri Solinger.

 

 

EN DAN DIT NOG EVEN……

Reünie van een vergeten club, GCSV

 
 
In de categorie vergeten clubs aandacht voor GCSV, ooit een stad-Groninger club waar de (gereformeerde) waarden nog steviger waren verankerd dan bij Oranje Nassau. Desondanks hebben de groenzwarten de tand des tijds niet overleefd. Opgericht in het grote babyboomjaar na de oorlog (1946) fuseerde GCSV in 1994 met de blauwzwarten van Hellas VC. Dat gebeurde onder de vlag van FC Paddepoel. Het werd geen succes, want deze redelijk nieuwbakken wijkclub bestaat ook al niet meer.

Inmiddels heeft de weemoed toegeslagen bij de voormalige GCSV-ers. Reden voor Mello Boer, nu in de gelederen van Velocitas 1897 te vinden, een reünie te organiseren. Komende zaterdag, 8 november krijgt die zijn beslag in de kantine van Velo. Met dank ook aan Hans Top, de oud-atleet die als dakdekker regelmatig opduikt als sponsor in de Groninger sportwereld.

Mello Boer heeft al zo’n 80 inschrijvers genoteerd voor dit feestje. Ongetwijfeld zal ook de meest prominente GCSV-er aller tijden van deze partij zijn. We hebben het dan over Piet(je) Doornbos, een van de beste keepers die de stad heeft voortgebracht. Piet werd door Velocitas, toen het nog in het profvoetbal actief was, ontdekt toen hij nog in het doel van de zaterdagclub GCSV stond. Of Piet bij Velo wilde komen voetballen, kon hij ook nog een paar centen verdienen.

Nou, dat wilde de talentvolle keeper wel. Er was echter één probleem: in Huize Doornbos was zondagvoetbal zo ongeveer het grootste taboe dat bestond. Zoon Piet moest dan ter kerke, liefst twee keer per dag. Daar had Piet echter niet veel belang bij. Als het maar enigszins kon, bedacht hij een smoes om het godsgebouw links te laten liggen. Daar was hij deugniet genoeg voor.

Daarom ook kon hij de verleiding van Velocitas niet weerstaan. Wie van zijn vrienden kreeg nou de kans profvoetballer te worden? Dus liet hij stiekem op de ledenlijst van Velo, destijds een de meest gerenommeerde clubs van de stad, bijschrijven. Hij kreeg er nog geld voor ook. Dat de wedstrijden van Velocitas uitgebreid de krant haalden, kon hem niets schelen. Want, zo redeneerde hij, alles wat zondagsport was, lazen pa en moe toch niet.

Geruime tijd ging dat goed, totdat de heer des huizes een keer werd gevraagd of die Piet Doornbos, die in de krant altijd zulke goede kritieken kreeg als keeper van Velocitas, misschien een zoon van hem was. Pa Doornbos dacht van niet en ja... er zijn wel meer hondjes die Fikkie heten.

Maar voor alle zekerheid vroeg hij Piet toch maar eens op de man af. Piet wilde er toen ook niet meer om liegen, zo was hij ook wel weer opgevoed. Zijn biecht (hoewel, dit is een katholiek begrip) werd hem niet in dank afgenomen, dat spreekt voor zich. Een tijd lang was de sfeer in huize Doornbos zelfs om te snijden. Uiteindelijk gaf vader Doornbos zich toch gewonnen.

Piet Doornbos kan er vandaag de dag nog smakelijk over vertellen. Dit verhaal zal zaterdag zeker aan de orde komen, zeker nu Velo gastheer is van de GCSV-ers. Net als tal van andere anekdotes, want hoe langer geleden hoe mooier (lees: sterker)  de verhalen.

Mello Boer zou graag nog meer GCSV-leden uit vervlogen tijden begroeten. U kunt zich opgeven bij melloboer64@gmail.com
         

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.