dinsdag 28 oktober 2014

Derde Helft (123)


Klaroengeschal vanuit Buitenpost, om precies te zijn uit de Dr. Wumkesstraat 4. Daar resideert Foppe de Vries en hij mag als wielerstatisticus (honoris causa) elk najaar de noordelijke criteriumkoning proclameren. Dit keer is deze vorstelijke eer ten deel gevallen aan Jan Bos. Deze amateur uit het Friese Bontebok neemt de troon over van Muntendammer Paul de Haan. Het is overigens niet de eerste keer dat Bos primus inter pares is geworden. Hij was dat ook al in 2012. Johan Knol uit Midwolde mag zich reservekoning noemen en Harry Sweering (Sneek) staat als nummertje drie genoteerd. Overigens is de koning andermaal geen veelwinnaar. Op zijn palmares kon hij overigens slechts twee rondjes om de kerk bijschrijven, die in Marum en Sneek.

Of Sjors Beukeboom ooit criteriumkoning wordt, staat alleen nog in de sterren beschreven. Sjors, die de lezers van het Dagblad van het Noorden misschien nog kennen als juniorverslaggever, heeft in elk geval talent op de racefiets. Vooral op geaccidenteerd terrein. Zo beklom de 17-jarige jongeman uit Eelde-Paterswolde de Mont Ventoux in een supertijd: 1 uur en 16 minuten. Ook viel zijn coup de pédale op tijdens de recreatieve rondjes op sportpark Corpus den Hoorn. Inmiddels heeft André Boskamp zich via een tipgever over Sjors Beukeboom, die nog nooit een officiële koers heeft gereden, ontfermd. Want Sjors wordt volgend jaar écht coureur. De oud-bondscoach uit Leek ziet in deze Sjors een groeibriljantje.

Nog meer fietsen. Het Colombiaanse cyclisme is, met dank aan jongens als Nairo Quintana en Roberto Uran Uran, bezig aan een internationale opmars. Maar ook een Hoogkerker draagt zijn steentje bij aan de Colombiaanse wielerhausse. Hij luistert naar de naam Albert Raven, voorheen een noordelijke topamateur. Raven woont, sinds hij met een Colombiaanse is getrouwd, al geruime tijd in dit Zuid-Amerikaanse land en op een Colombiaanse licentie werd hij vorige week als kersverse Dreestrekker (65 dus) in het Boliviaanse Santa Cruz de la Siera Pan-Amerikaans kampioen tijdtijden bij de Masters 60+.

Voetbalclub Oranje Nassau houdt haar christelijke vaandel hoog. Voorzitter Jan Buitenhuis en zijn kompaan Kor Mollema wilden wel eens af van het gereformeerde imago en stelden de ledenvergadering voor de C voor VV Oranje Nassau weg te halen. Uit de tijd, vonden ze. Want tegenwoordig is iedereen welkom bij O.N., zelfs heidenen. Maar Buitenhuis had buiten de waard gerekend met dit voorstel. Enkele zeer belegen clubmastodonten in dit geval. Zij meldden zich ter vergadering als fervente tegenstemmers. Buitenhuis wilde geen schisma en trok daarom schielijk zijn voorstel in. Het blijft dus vooralsnog CVV Oranje Nassau.

Er is een biljarter heengegaan, een matador op het groene laken. De beste die we in het Noorden hebben gehad. Dat was Joop Boelens, met afstand. De voormalige hotelier in Wildervank. Joop, die 75 jaar is geworden, was de enige noordelijke ereklasser. Hij speelde tegen grootheden als Henk Scholte, Tiny Wijnen en Hans Vultink en was ook als organisator (NK libre) actief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.