dinsdag 31 december 2013

Derde Helft (80)


Ooit was Piet Eimers een veelbelovende semi-prof bij Velocitas, debuteerde hij als 17-jarige rechtsbuiten in een elftal met illustere jongens als Piet Fransen, Carel(tje) Heideveld, Bé Kuiper en Geert Sannes. Piet, opgegroeid als mijn overbuurman in de Berkelstraat, had een verwoestend schot in zijn rechterbeen. Het is er echter nooit helemaal uitgekomen, als voetballer. Later werd hij bestuurslid van het eerste uur bij van Eurovoetbal, met coryfeeën als Jacques J. d’Ancona, Frits Boerema, Joop Koops, Bé Tent en  Gerard Driever. Onlangs heb ik nog een andere Piet Eimers ontdekt: de schaakliefhebber. Hij heeft de Historische Sportbibliotheek in de Hanzehogeschool voor Sportstudies namelijk verrijkt met een prachtig arsenaal schaakboeken. Waarvoor oprechte dank!

Een eindje verderop, in de belendende IJsselstraat, woont nog altijd Jack Rijploeg, jarenlang de Pierre de Coubertin van de gelijknamige klaverjasclub van GRC Groningen. Totdat hij vond dat GRC’s manager Ger van Gelder de amateur-regels overtrad en zonder pardon opstapte. Jack was onlangs op uitnodiging van basketbalfreak Gerard Kremer, voorheen tophandballer in de gouden tijden van Olympia Groningen met Peter Koster, Joop Meijer, Jan Slopsema en collega Harry Hesseling, bij een wedstrijd van Gasterra Flames. Daar onthulde hij dat hij de IJsselstraat tot zijn dood trouw zal blijven. Geen clubliefde maar straatliefde dus.

Gerard Bosman is ook al iemand die trouw hoog in zijn vaandel heeft staan. Nu al 28 jaar (!!) leidt hij de organisatie die het populaire Leekster Zaalvoetbalgala van de grond heeft getild. Bosman was er vanaf het eerste jaar bij en vindt zich met zijn 58 jaar nog patent genoeg om een onbepaald aantal jaren door te gaan als boegbeeld van dit festijn. Ook is Gerard al heel lang de man die de aloude drukkerij/boekhandel Bronsema in Leek bestiert. Maar hier komt snel een einde aan, want deze in het Westerkwartier gerenommeerde zaak - 107 jaar oud - gaat over een maandje of twee dicht. Er zit, zegt Gerard, simpelweg geen handel meer in.

Pech voor Hugo, de sympathieke Braziliaan die bij FC Groningen is blijven hangen als gepassioneerd jeugdtrainer. Hij is voorlopig tot non-activiteit gedwongen vanwege een slepende knieblessure. Dat betekent ook dat hij de dinsdagavondtraining bij de ambitieuze vijfde klasser Pelikaan S moet laten schieten. In Oostwold neemt een andere ex-FC Groninger, Grafton Holband, de honneurs waar.

Voetbaltrainer Sief Ronde is al een tijdje werkzaam in Dubai, het oliestaatje waar het geld bijkans op straat ligt. Sief is er hoofdcoach van de plaatselijke voetbalacademie, maar was onlangs even terug in eigen land. Voor de seniorensoos van zijn oude club Hoogezand een uitgelezen kans hem te strikken voor een lezing. Sief stelde Hans de Koning en co. niet teleur en zei onder meer dat voetballers in Dubai teamspirit missen. Het is er ieder voor zich en Allah voor hen allen.

Tot slot wens ik u allen ’t allerbeste voor 2014. Moge het een mooi sportjaar worden.

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.