dinsdag 3 december 2013

Derde Helft (76)


Ut Beest van Munein wordt l’Animal de Monaco. De Friese wielerprof Lieuwe Westra, alias Ut Beest, gaat namelijk verhuizen. Nu hij een lucratief contract heeft getekend bij Astana, waar hij eerste luitenant van de Italiaanse vedette Vincenzo Nibali wordt, leek het Westra een goed idee een studio te huren in het belastingparadijs aan de Mediterranee. Hij is niet de eerste wielrenner die daar neerstrijkt. Renners als Tom Boonen, Philippe Gilbert en Belkin-sprinter Theo Bos zijn hem al voorgegaan.

Nog een nieuwtje uit het Friese land. Minne Modderman (Jonkerslân) is voor de tweede keer in een week tijd ridder geworden. Werd hij eerst door KNVB-voorzitter Michael van Praag tot bondsridder geslagen, afgelopen week werd de afgetreden noordelijke scheidsrechtersbaas (67) ook nog ’even’ benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Dat gebeurde in het Abe Lenstrastadion, waar burgemeester Francisca Ravestein van Opsterland de honneurs waarnam. Dat noemen ze dus een dubbel in de sportwereld. Proficiat!

Nu we toch bij de afdeling onderscheidingen zijn aangekomen; ik ben er u nog eentje schuldig. Bij Velocitas 1887 is Jack Smit opgenomen in het exclusieve bestand der ereleden. Zeer terecht, want Jack heeft zich vele jaren op allerlei fronten met hart en ziel ingezet voor de groenwitten.

Ook Fayenne Keizer is in de prijzen gevallen, al weet ze er zelf helemaal niets van. Fayenne is de pas geboren dochter van Martijn (de wielrenner) en Lisanne Keizer, die in de Veenkoloniën tot baby van de maand is uitgeroepen. Goed voor een Rabopremie van 100 euro. Mooi meegenomen voor een wielerprof die even een stapje terug moet doen.

Wie eveneens een stap terug doet is Peter Stokje, die uit het comité van de Alto di Hoogkerk is gestapt. Stokje, oud-criteriumkoning van het Noorden, heeft zijn buik vol van de huidige generatie renners, zo schrijft op zijn Facebook. Ook de regelgeving van de KNWU zint hem niet, terwijl de zoektocht naar sponsors hem ook te vaak teleurstelt. Voor mede-organisator Luuk Wegter een groot verlies, want Stokje was toch wel de commerciële aanjager van dit wielerfestijn, het enige ‘bergcriterium’ in het Noorden. In zijn kielzog blaast ook Xandra Top de aftocht. Wegter roept daarom bij deze liefhebbers op om de Alto helpen overeind te houden.

Johan Tukker, de keeperstrainer van Be Quick 1887, is een van de Grote Bundesligakenners in het Noorden. Met Jack Suiveer en Wim Mensen. In de rust van het bekerduel van de Good Old tegen LSC 1890 dropte Tukker in de bestuurskamer achteloos de volgende vraag: Welke drie Bundesligaclubs spelen nog met een sintelbaan rond het veld? Het kostte enige moeite, maar er was iemand die het goede antwoord paraat had; Be Quicks voorzitter Dick Osinga. Hij scoorde ‘volle Pulle’ met Eintracht Braunschweig, 1.FC Nürnberg en Hertha BSC. Het zou wel eens het initiatief kunnen zijn van een pubquiz over 50 jaar Bundesliga. Welke kroeg- c.q. kantinebaas biedt zich aan?

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.