donderdag 26 december 2013

Derde Helft (79)


Sport en politiek, dat was ooit een combinatie die niet moest. Zei men altijd. Maar tegenwoordig ligt dat wel even anders. Steeds meer sportmensen duiken op in de politiek. Neem de gemeente Noordenveld. Daar voert een oud-wielrenner, Alex Wekema, het commando over het PvdA-smaldeel in de raad. Blijkbaar werkt dat inspirerend bij Gemeentebelangen in Noordenveld, want deze partij heeft een oud-voetballer, Reint-Jan Auwema, alias Mister Gomos, gekozen tot lijsttrekker voor de nakende gemeenteraadsverkiezingen.

En wat te zeggen van Emmen. Daar timmert een partij - genaamd LEF! -  aan de weg met een wel zeer hoog sportgehalte. De voorzittershamer is er in handen van Henk Eising, de oud-directeur van SC Veendam. Zijn zoon Tijmen, de wielrenner, staat op plaats zes van de kieslijst. Ook oud-handballer Menno Klompmaker (E & O), FC Emmens gastvrouw Ieke Heetebrij, voetbalwatcher Marinus de Jonge en handbaltrainer Joop Fiege spelen een prominente rol in deze partij. LEF! is een voorbeeld voor wat in de Groninger politieke arena niet zou misstaan: een groepering die de sportbelangen eens goed gaat vertegenwoordigen. Luuk Wegter, de big boss van sportcentrum WeFitness, heeft het wel eens geopperd, maar tot een concrete invulling van zijn idee├źn wil het maar niet komen.

Bij Be Quick 1887 is oud-eerste elftalspeler Auke Cnossen bestuurslid geworden. De ledenvergadering ging akkoord met het voorstel Cnossen te benoemen tot vice-voorzitter. In  de schaduw van preses Dick Osinga wordt hij klaargestoomd als toekomstig boegbeeld van de Good Old. Robin Hofman mag zich ontfermen over het secretariaat.

Ron Jans is er na de laatste thuiswedstrijd van zijn club PEC Zwolle er als de wiedeweerga op uit getrokken voor een buitenlands familie-uitje. Samen met zijn vrouw Marja en zijn zonen Koen, Daan en Luuk is hij voor een weekje sightseeing naar Istanbul gevlogen. Als hij terug is wacht hem een nog langere reis, want PEC benut namelijk de winterstop voor een trainingskamp in Zuid-Afrika.

Over families gesproken. De landbouwfamilie Cazemier te Den Horn heeft een nazaat die de schaatseer van vader Lex en moeder Ypie (geboren Op de Hoek) hoog heeft gehouden in Baselga di Pine. In dit Italiaanse wintersportoord veroverde hun zoon Pim goud op de Universiade, de Winterspelen voor studenten. Pim zegevierde op de 10 kilometer, geheel in de stijl van pa en ma, die het ook van hun lange adem moesten hebben.

Bij de familie Harryvan is het anders gegaan. Terwijl vader Frans met succes de Nederlandse top bereikte in de vaderlandse basketbalarbitrage en regelmatig de fluit hanteert in MartiniPlaza, thuishaven van Gasterra Flames, blinkt zijn 16-jarige dochter Marit uit in een heel andere sport, golf. Ze is een van de grote talenten van de Noord-Nederlandsche Golf- en Countryclub in Glimmen. Dit jaar accentueerde ze haar grote talent met het winnen van de Strahthyrum Trophy op de beroemde course van het Schotse St. Andrews. Veelbelovend heet dat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.