donderdag 28 maart 2013

Derde Helft (40)


Een nieuwe suikeroom rukt op in de Groninger sportwereld. Zijn naam: Wim Bulten, gefortuneerd geraakt dank zij z’n gaven als huisjesmelker. Bulten is gespot als een van de mensen die SC Veendam wel in de benen wil houden, nadat hij eerder Leekster Eagles van de ondergang heeft gered. En hij heeft ook  een nieuw project op touw gezet: Pelikaan S, de voetbalclub die bijkans in zijn achtertuin (tussen Midwolde en Oostwold) van zijn paleisje zetelt en waarvan hij voorzitter is. Als het aan Bulten ligt, zien we Pelikaan S - nu 5e klasse zaterdag - binnen afzienbare tijd oprukken naar de top van het noordelijke amateurvoetbal.

De Alto di Hoogkerk, het enige ‘bergcriterium’ in het Noorden, is goed af met Peter Stokje als sponsorjager. Waar de meeste organisaties volop moeite hebben voor hun evenement voldoende sponsorgelden te genereren, klaarde de voormalige criteriumkoning, tegenwoordig succesvol als internetondernemer (Stopet sanitair), die klus in een vloek en zucht. Zelfs de Rabobank zei ja tegen Stokje.

Grote kans trouwens dat ook Foppe de Vries dan (2 juli) rondloopt in Hoogkerk. De Fries uit Buitenpost is jaarlijks verantwoordelijk voor de statistieken van de noordelijke rondjes om kerk en kroeg. Dat doet hij ook bij het marathonschaatsen en onlangs kregen we de ranglijsten van het voorbije seizoen weer in boekvorm thuis gestuurd. Belangrijkste feiten: Het eeuwige klassement bij de mannen wordt na 998 wedstrijden aangevoerd door Jan Maarten Heideman met 77 zeges. Lammert Huitema is de enige Groninger in de top-10, 8ste met 29 overwinningen. Bij de vrouwen, die er nu 796 baanmarathons op hebben zitten, doet Groningen het beter: Daniëlle Lissenberg, geboren Bekkering, heeft de eeuwige leiding overgenomen van het onlangs overleden icoon Atje Keulen-Deelstra: 62 om 61. Foske Tamar van der Wal staat in dit klassement ook achtste, maar is nog volop actief en zal zeker nog wel stijgen.

De GSAVV Forward meldt een klinkend succes. Nee, niet op het voetbalveld, maar op Mutua Fides, het van drank doordrenkte feestpaleis van Vindicat op de Grote Markt. Daar zwaait nu een Forwardiaan de scepter en wel Marc Boom, telg uit de beroemde uitgeversdynastie te Meppel. Boom was eerder voorzitter van Forward. Three Cheers!!!

Appingedam maakt zich weer op voor de Energiewacht Tour, de vrouwenwielerkoers met mondiale uitstraling. Het stadje aan het Damsterdiep scoort de laatste jaren met het ene na het andere evenement. Vorig jaar werden er, aldus stadsambassadeur Kees Bijmolt, liefst 200.000  bezoekers bij allerlei evenementen geteld. Niet alleen de Energiewacht Tour, maar ook de schaatsmarathon, de hippiesmarkt, de boekenbeurs en het spiritfestival. Met dank ook aan voormalige steunpilaren uit de glorietijd van de voetbalclub Appingedam, zoals trainer  Hans Meijer, manager Peter van Campenhout en speler Egbert Hoving. En uiteraard Kees Bijmolt zelve. Zij trekken nu samen op in de SASA, de Stichting Activiteiten Stad Appingedam.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.