vrijdag 8 maart 2013

Derde Helft (37)


SC Veendam mag niet verloren gaan, vinden - vooral - voetballiefhebbers met historisch besef. En daarom laten zij zich à raison van 20 euro inschrijven als Kolonicio, de club van Veendamsympathisanten die vorig jaar is opgericht op instigatie van marketeer/ideeënman  Geert H. Boschma. Afgelopen jaar leidde dat tot dik 1200 betalende Kolonicios en er is inmiddels een actie gaande dat aantal te verdubbelen. Ook prominenten van de Nederlandse voetballerij trekken zich het lot van Veendam aan. Marvin Leu, de door directeur Joan Janssens van het Hanze Instituut voor Sportstudies beschikbaar gestelde secretaris-generaal van de Kolonicios, kan binnenkort de inschrijvingen verwachten van Kees Jansma (perschef Oranje en anchorman Eredivisie Live), PvdA-Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken en voormalig FC Emmendirecteur Gerrit Volkers.

Prominenten uit de wielerwereld prijzen de Slag om Norg aan, het Nederlandse equivalent van de Strade Bianche die afgelopen zaterdag in het Italiaanse Toscane over deels onverharde wegen is verreden en fantastische tv-beelden in de huiskamer bracht. Zulke plaatjes zullen ook op 11 augustus in Norg zijn te schieten. Om dit spektakel beter in de sponsormarkt te zetten heeft de organisatie, wielervereniging De Kannibaal te Peize, een Comité van Aanbeveling in het leven geroepen. De eerste leden zijn oud-staatssecretaris en internationaal wielerbestuurder Joop Atsma en NOS-commentator Herbert Dijkstra.

De Stichting Topvolleybal Groningen, waar Abiant/Lycurgus onder ressorteert, is momenteel druk doende de landstitel voor het eerst naar Groningen te halen. 2013 is aangemerkt als Oogstjaar. Dat zou in elk geval een mooi afscheid zijn voor vice-voorzitter Bert Posthumus. Hij vindt, nadat hij ruim 10 jaar geleden via het sponsorship van Anker Verzekeringen mede de aanzet heeft gegeven voor de professionalisering van de volleybaltrots van Groningen, het tijd om op te stappen.

Verbazing en trots wisselden elkaar af bij Klaas Gansevoort, topman van de ACLO, de organisatie van de studentensport in Groningen. Gansevoort had even eerder een bijzonder eervolle invitatie gekregen vanuit Split, een historische stad in Kroatië. Of Groningen mee wil doen aan de 12e Jural Gamulin, een wedstrijd voor Europese universiteitsachten. Niet zo maar een wedstrijd, want op de deelnemerslijst staan ook de beroemde achten van Oxford en Cambridge, die elkaar al sinds 1829 (!!) betwistten in de beroemdste roeiwedstrijd ter wereld, de Boatrace op de Theems in Londen.

Helaas moet ik afsluiten met treurnis, het melden van het overlijden van Henk Gritter. Hij was een man die leefde van en voor de sport, onder meer als sporthalbeheerder in eerst Vries en later Peize. In beide dorpen leverde hij, altijd ondersteund door zijn Janny, ook een bijdrage in de organisatie van de openluchtzwembaden. Het meest bekend was hij echter in de handbalwereld, die hij heel lang diende als scheidsrechter. Samen met zijn vriend Tjalling  Stoffers haalde hij het hoogste niveau, de eredivisie. Ook internationaal timmerden zij als koppel aan de weg. Henk Gritter mocht slechts 65 jaar worden.         

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.