woensdag 13 maart 2013

Derde Helft (38)


Hans Nijland hield het vrijdagavond snel voor gezien in de Euroborg. Niet vanwege het teleurstellende resultaat tegen NAC (1-1), maar de directeur van FC Groningen had midden in de nacht al weer een volgende wedstrijd op het programma staan. Een tv-wedstrijd in Australië waaraan zoon Stef in het shirt van Brisbane Roar meedeed. Toen hem ingewreven werd dat een talentrijke voetballer van 22 jaar niet Australië behoort te voetballen, sputterde Nijland sr. eerst even flink tegen, om de discussie af te sluiten met de woorden: “Ach ja, die jongen had hier (in de Euroborg – D.H.) moeten voetballen.” Het klonk als een verwijt aan het technisch management.”

Henk de Haan, voorheen cultvoetballer bij FC Groningen en SC Veendam, is onlangs 50 geworden, maar hij bruist nog - net als vroeger - van energie. Via Twitter biedt hij zich regelmatig aan als organisator van leuke tripjes in binnen- en buitenland. Zo was hij de man die voor de Groninger supporters van Erik Nevland een bus liet rijden naar diens afscheidswedstrijd in Stavanger. Inmiddels heeft Henk een wielerreis op stapel gezet. Op 30 en 31 maart organiseert zijn bureautje Henk Evenement’n een reis naar de Ronde van Vlaanderen. Zaterdag kunnen de liefhebbers zelf fietsen in de korte toerversie van dit unieke wielermonument, en zondags wordt er vanaf diverse plaatsen gekeken naar de Grote Jongens. Info: Henk Evenement’n of twitteraccount @henky007

Wellicht zien ze dan ook nog een glimp van een zwoegende Johan Franke, de voormalige Meubelgigant die op zijn oude dag (70+), net als vroeger, weer helemaal fietsmaf is geworden en in dat kader ook ’s zaterdag tot de toerdeelnemers in Vlaanderen zal behoren. Franke is al druk in training en deed dat onder meer in Thailand, waar hij op een mountainbike met 15 kg bepakking in vier dagen 300 kilometer reed.  En dat bij temperaturen tussen de 35 en 40 graden Celsius. Nu maar hopen dat het acclimatiseren een beetje lukt.

Henk de Haan figureert overigens ook in een gedicht dat de stad-Groninger stadsdichter E. Filippus, alter ego van Evert Meijer, heeft gemaakt ter ondersteuning van de Kolonicio’s en hun strijd om het voortbestaan van SC Veendam. Zijn culturele bijdrage luidt als volgt:

O club van jongensdromen

en geelzwarte konen

waar Max Rosies in de lucht excelleerde

Paul Amara weergaloos passeerde

Otto Bonsema als een vorst trainde

Bé Kuiper om een doelpunt weende

Jan Blijham als een paard zwoegde

Frans de Munck iedereen aftroefde

Dick Nanninga op het doel beukte

Henk de Haan de boel opleukte

Leo Beenhakker de tactiek vertelde

en Henk Nienhuis voor tien telde

O club met zo nu en dan een vete

je bent de parel van de Langeleegte

Een parel van het Groninger schoolvoetbal is zonder meer Henk Iwema. De voormalige onderwijzer van de Borgmanschool als ook volbloed Velocitaan, die zaterdag 76 jaar is geworden, begint straks aan zijn 45ste toernooi als toernooidirecteur. Als altijd samen met twee andere pensionado’s, oud-scheidsrechter John ten Cate en oud-politieman Henk Aten. Wanneer de heren stoppen? Iwema: “Zodra zich opvolgers bij ons aandienen.”  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.