Het is grotendeels onder de radar gebleven, maar FC Groningen heeft een mooie winterslag kunnen maken. Nee, niet op het veld maar op het kantoor in de Euroborg. Want niemand minder dan Koen Janssen is terug. De meeste volgers van de FC zal de naam Koen Janssen misschien niets zeggen, maar hij staat in de Groene Kathedraal aangeschreven als een commerciële duizendpoot. Tien jaar geleden hield de Assenaar het bij FC Groningen voor gezien en vond hij bij het strategisch en creatief reclamebureau Dizain een nieuwe uitdaging. Niet voor heel trouwens want in 2015 werd hij aangesteld als merkambassadeur bij de Abiant Uitzendgroep. Via deze sponsoren bleef de verbinding met FC Groningen bestaan en dat leidde er toe dat hij vorig jaar januari toetrad tot het bestuur van de FC Groningen Business Club. In die rol ging het groen-witte FC-bloed bij hem weer sneller stromen en dat leidde tot deze terugkeer als 'zakelijk spelverdeler'. Janssen: "Het betreft een commerciële functie met werkzaamheden op het snijvlak van verkoop, marketing en communicatie." Kevin Roossien, de aanvoerder van het commerciële team van FC Groningen, is blij met deze rentree. "Koen heeft het FC Groningen-DNA, is een verbinder en heeft veel ervaring. Met hem kunnen er stappen worden gezet."
De Nieuwjaarsboodschap van Donars voorzitter Jannes Stokroos stond dit keer vooral in het teken van betere tijden. Want ja, het loopt de laatste tijd niet echt lekker in MartiniPlaza. Voor de zoveelste keer bleek de Champions League een onhaalbare missie en komt de in 2017 al aangekondigde trainingshal in de tent van Willem de Kok ook maar niet van de grond. En dat terwijl toenmalig sportwethouder Paul de Rook op 22 september van dat jaar dit liet optekenen: "Het zou mooi zijn als er in het voorjaar voor de trainingshal van Donar iets tastbaars ligt." Dik vijf jaar later is er nog nul komma nul van die plannen gerealiseerd. Vandaar dat preses Stokroos nog maar eens aan deze - bijna versleten - bel trok. "In 2021 hebben we ons nieuwe visiedocument vastgesteld, het Merkmanifest van Donar. Eén van de speerpunten daarin willen we in 2022 zeker realiseren, en dat is het hebben van een eigen trainingsfaciliteit in MartiniPlaza. Bij deze doe ik dan ook een oproep aan de gemeente om samen met ons en MartiniPlaza deze investering op korte termijn mogelijk te maken."
Een tip derhalve voor de door vijf partijen gerevitaliseerde politieke partij 100% Groningen, waarin ook de Sportpartij een structureel aandeel heeft gekregen.
Waar onze nationale topclubs Ajax, Feyenoord en PSV niet wisten hoe snel ze hun trainingskampen in Zuid-Europa moesten cancelen dan wel opbreken vanwege de alom aanwezige coronadreiging, gingen die van de Groninger amateurclubs Be Quick 1887 en SV Marum in respectievelijk Valencia en Fuerteventura 'rustig' door. De Marumers zijn zonder Johan Pitstra op het Canarische eiland neergestreken. De voormalige vedette van ACV kreeg voor de Kerst te horen dat zijn contract bij de geelzwarten niet zou worden verlengd. Hij reageerde met een onmiddellijk vertrek. Pistra's opvolger werd snel gevonden en wel in persoon van Wim Bakering, die met sabbatical was gegaan na een succesvolle periode bij GOMOS in Norg.
Nog niet zo heel lang geleden meldde ik via deze weg dat twee Groninger sportcoryfeeën, zijnde GIJS-voorzitter Jacob van Gelder en oud-wielerspeaker Harry Snuk, elkaar hadden gevonden in een politieke coup in de gemeente Tynaarlo. Die was ontketend door Richard Aeilkema en hij gaf er zelfs zijn job als hoofdredacteur van het Eelder blad Dorpsklanken voor op. In Van Gelder en Snuk vond hij twee pionnen waarmee de ietwat in versukkeling geraakte partij Gemeentebelangen kon worden opgeschud, met als doel een klinkende zege bij de nakende gemeenteraadsverkiezingen. In dit scenario zou Van Gelder, toen voorzitter van die partij, hoog op de door Aeilkema aan te voeren kandidatenlijst komen. Plek drie of vier. Daarvoor moest hij dan wel afstand doen van de voorzittershamer. Snuk nam die - ad interim - over. Maar die strategie is in de soep gelopen. Voortschrijdend inzicht bij Aeilkema leidde gaandeweg deze 'fluwelen revolutie' tot een verwijdering met Van Gelder, die mede daardoor niet de beoogde derde plaats op de kieslijst kreeg toebedeeld. Hij werd, na een gesprek met de kersverse kieslijstcommissie, op plek 10 gedeponeerd. En toen waren de poppen aan het dansen. Een conflict was geboren. Van Gelder wist zich, met een goed Nederlands woord, verneukt. Hij eiste met onmiddellijke ingang de voorzittershamer weer op en heeft daar ook al een voorschot op genomen met het afvoeren van Aeilkema en Snuk van de ledenlijst van Gemeentebelangen. U raadt het al, die twee 'geroyeerden' willen van geen wijken weten. En zo is de partij die de weinig besluitvaardige raad van Tynaarlo met nieuw elan zou veroveren in een diepe crisis verzeild. Wordt vervolgd.
Nu de boekwinkels vanwege de lock down zijn gesloten, leek het de vijf schrijvers van de pas van de persen gerolde Canon van het Nederlandse voetbal een goed idee via een landelijke tournee dit boekwerk persoonlijk aan de man/vrouw te brengen. Willem Vissers, de hooggeprezen voetbalverslaggever van de Volkskrant, nam de regio Noord voor zijn rekening. Ik was ook in de route opgenomen met een ruilactie. Ik kreeg een boek van hem, hij eentje van mij. Het bliksembezoek - Willem (links op de foto) had het er druk mee - werd met een fotomoment afgesloten en bracht mij op het idee om op die manier ook nog even mijn recente boek (100 jaar Topsport in Stad) aan te bieden. Woont u een beetje in de buurt van Vries en bent u geïnteresseerd in de canon van de Groninger topsport, dan kunt zich melden op dit adres: dickheuvelman@live.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.