maandag 11 oktober 2021

Derde Helft (349)

Het gaat goed met Courage Events, het bedrijf dat actief is met het organiseren van wielerwedstrijden. Eigenaar Thijs Rondhuis heeft een splinternieuwe koers aan zijn koersstam toe kunnen voegen, de Elfsteden Classic. Inderdaad, een wedstrijd die alle Friese Elfsteden aan zal doen. Komend jaar, 6 maart, is de eerste editie. Waar start- en finishlijn worden getrokken, is nog een punt van onderhandeling. Het is voor het eerst sinds 2010 dat Friesland weer een wielerkoers van importantie - met profs dus - binnen haar grenzen krijgt. De laatste was de Batavus Prorace, met start en finish in Leeuwarden. Met de Elfsteden Classic er in zijn portefeuille bij is Rondhuis zo zoetjes aan op weg het Nederlandse equivalent de Franse ASO te worden, de firma die onder meer de Tour de France, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik onder beheer heeft. De Aduarder wenst zich echter (nog) niet te vergelijken met ASO-topman Michel Prudhomme. Hij blijft bescheiden: "We kennen onze plek. Kleinschaligheid en betrokkenheid van onze mensen is onze kracht." Rondhuis kan inmiddels echter op een mooi organisatie-cv bogen. Daarop staan de Healthy Ageing Tour voor vrouwen, Olympia's Tour voor beloften, de Simac Ladies Tour en de meest recente Nederlandse kampioenschappen op de VAM-berg.

De Friese wielerliefhebbers kunnen zich - alsof het niet op kan - ook nog eens verheugen op de komst van de Giro d'Italia. Aanvankelijk ging de wens uit naar nóg een groter spektakel, het Grand Départ van de Tour de France. Maar dat bleek na enkele jaren lobbyen geen haalbare kaart. Daar hing een minimaal prijskaartje van 20 miljoen euro aan en dat werd zelfs het toch redelijk rijke Friesland te gortig, Vandaar de switch naar de roze koers, zo onthulde de Leeuwarder Courant. Net zo mooi en nog betaalbaar ook. Er is inmiddels een lobbyclub opgericht die de Giro, die in 2002 voor het eerst in Nederland van start ging - in Groningen nog wel - naar het Heitelan moet zien te halen. Het zijn gedeputeerde Avine Fokkens, Hoofd Provinciale Waterstaat Sjoerd Vrieswijk, de doorgewinterde CDA-politicus annex wielervoorman Joop Atsma; Luuc Esinga, de voorzitter van de internationale vakbond voor wielerprofs, en inmiddels oud-profrenner Pieter Weening, winnaar van twee Giro-etappes. Ze hebben al een eerste gesprek met Mauro Vegni, de koersdirecteurs van de Ronde van Italië, gehad.  

In de Drentse wielerwereld daarentegen is er ongeduld. Nu er in de Zwitserse stad Grenchen mooi en enerverend baanwielrennen te zien is geweest in het kader van de Europese kampioenschappen, vraagt wielerenthousiast Albert Kerstholt zich af wanneer er nou eens daadwerkelijk wordt begonnen met de overkapping van de wielerpiste in Assen. Hoewel alle seinen na vele jaren lobbyen op groen staan, moet de eerste schop nog de grond in. Kerstholt: "Waar wachten we eigenlijk nog op. Het wordt hoog tijd dat we hier in het Noorden nu ook mooie wedstrijden kunnen organiseren."

In de stad Groningen was er daarentegen weer blijdschap over de terugkeer van de 4Mijl, het sportieve loopfeest van Haren over de aloude invalsroute (Rijksstraatweg en Hereweg) naar de Vismarkt. Omdat het festijn nog even moet bijkomen van de coronacrisis, waren er dit keer minder deelnemers dan normaal en evenmin ware toppers op het parcours. Het VIP-bestand daarmee gelijke tred,  hield niet over. De loop-VIPS waren onder meer Arjen Robben en zijn hele familie, drievoudig Olympisch schaatskampioenen Marianne Timmer, internetondernemer Ben Woldring, ex-volleybalinternational Wytze Kooistra en de onlangs als pensionado afgezwaaide directeur van het Groninger Huis van de Sport, Rob de Waard

Als dikkedak-VIPS werden gesignaleerd burgemeester Koen Schuiling, sportwethouder Inge Jongman, de Drentse ex-topatleet Roelof Veld, het provinciaal Drentse subsidiekraan Dennis Schomaker, voormalig racedirector van de 4MIjl Elske Dijkstra en haar voormalige collega van de Stadsloop in Appingedam, Kees Bijmolt.

Paardensportkenner en gastschrijver op de site van Sport in Stad Henri van Voorn, die het liefst viervoetige dravers ziet lopen, vierde in deze editie een privé-jubileumpje. Op 67-jarige leeftijd liep hij op een drafje zijn dertigste 4Mijl. Ook Martijn van der Veen, één van de aanjagers van Sport in Stad, was andermaal van de partij. Voor hem was het dit keer vooral een opwarmertje voor een primeur, want hij waagt zich voor het eerst aan een heuse marathon en wel die van Amsterdam, die voor komende zondag (17 oktober) op de agenda staat.

Sport in Stad vierde op de dag van de 4MIjl overigens haar zevende verjaardag. De heer Van der Veen heeft voor zijn medewerkers, zoals daar zijn Arie Haan, Leo Wassing, Bas Kammenga, Paul Zweverink, Jan A. van der Veen, Jack Suiveer, Hans Schrijer, Machiel Akkerman en Wouter Sipma, een passend feestje in het vooruitzicht gesteld. 

Tot slot een pluim Johan Franke en zijn zoon John, die begeleid door John's vrouw Lydia, een fietstocht naar het Spaanse pelgrimsoord Santiago de Compostela hebben volbracht. Niet vanuit Nederland maar vanaf Saint Jean Pied de Port, aan de voet van de Pyreneeën. Nog altijd een afstand van 700 kilometer. Met name voor oud-wieleramateur John een enorme prestatie, want hij gaat al enkele jaren gebukt onder longkanker. Maar het gemeenteraadslid van Tynaarlo is geen type dat zich zo maar gewonnen geeft en kan nog altijd afzien als de beste. Want tien dagen achtereen gemiddeld 70 kilometer wegtrappen - het ook nog heel wat hoogtemeters - is voor een kankerpatiënt bepaald geen eitje. Vader Johan, inmiddels 80-plus,  is daarentegen is ruimschoots getraind in dit randonneurswerk. Het was zijn derde fietstocht naar naar Santiago de Compostela. Dit keer stak hij in de kathedraal een extra kaarsje voor zijn meegefietste zoon aan.    

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.