zondag 24 oktober 2021

Derde Heelft (351)

Na Hans Hoekstra, jarenlang het medische boegbeeld van FC Groningen, heeft de noordelijke sportwereld voor de tweede keer in korte tijd afscheid moeten nemen van een eminente sportarts, nu van Jannes Nijboer. Hij overleed op 17 oktober na een jarenlange strijd tegen kanker. Dr. Jannes Albert Nijboer, niet alleen een pur sang vakman in zijn zo geliefde sportwereld maar ook nog eens aimabel en sociaal, was één van de eerste praktiserende sportartsen in ons land. Liefst 32 jaar heeft hij zich ingezet voor diverse sportmedische centra. Hij legde de fundamenten voor het Martini Sportmedisch Adviescentrum, de voorloper van de afdeling Sportgeneeskunde in het Martini Ziekenhuis. Ook anderzijds diende hij de sport. Zo was hij in zijn woonplaats Ten Boer van meet af aan betrokken bij de bouw de Tiggelhal en stuurde hij ruim 25 jaar als voorzitter de Stichting BES aan, de organisatie die zorg droeg voor de beheer van de sportvoorzieningen in het dorp aan het Damsterdiep. Ook was hij nog eens zo'n halve eeuw de drijvende kracht achter de Sportrecreade Ten Boer. Jannes Nijboer mocht slechts 73 jaar worden. Een eresaluut in deze kroniek is op zijn plaats.

Ook Ronald Breinburg heeft, op 81-jarige leeftijd, het tijdelijke voor het eeuwige moeten verwisselen. Er zullen weinig hedendaagse voetballiefhebbers zijn die ooit van Ronald Breinburg hebben gehoord, maar hij was de eerste donkere speler in het Oosterpark. Daar maakte hij in 1963 zijn opwachting bij GVAV, samen met jongens als Tonny van Leeuwen (gekocht van Sparta), Martin Koeman, Ferry Petterson (beiden Blauw Wit Amsterdam) en Dick Bosschieter (KFC Koog aan de Zaan). Breinburg kwam van Transvaal, de topclub van Suriname en behoorde tot eerste lichting Surinamers - zoals daar waren Humphrey Mijnals, Erwin Sparendam en Michel Kruin - die Nederland mee hebben opgestuwd naar de top in het mondiale wereldvoetbal. Breinburg, door het Groninger publiek destijds liefdevol als Bruintje Beer omarmd (mag nu absoluut niet meer), was slechts één seizoen (1965/66) basisspeler. De spijkerharde, maar ook ietwat laconieke centrumverdediger beleefde toen ook, op 31 oktober 1965, zijn finest hour bij GVAV, toen hij in de Kuip als matchwinner het veld verliet. Hij scoorde GVAV's tweede goal tegen Feyenoord: 1-2. Als bruikbare invaller maakte hij tot medio 1969 deel uit van de selectie, waarna hij op de transferlijst werd geplaatst. Hij bouwde vervolgens in een ander park, het Stadspark, af bij de amateurclub GRC. Op bovenstaande foto zit Breinburg geheel rechts gehurkt. Vrnl naast hem Tonny van Leeuwen. Johan Beuvink, Ole Fritsen en Martin Koeman. Staand vrnl Keld Pedersen, Piet Fransen, Ferry Petterson, Henk Cornelis, Harm Roossien en Dick van Vlierden.


Leo Wassing, kersvers verslaggever bij RTV Noord, is naarstig op zoek naar de bedenker en ontwerper van het FC Groningen-logo uit het oprichtingsjaar 1971. De geestelijke vader van dit logo is Reint Rozema, die toen 21 jaar was. Hij reageerde op een prijsvraag van het toenmalige Nieuwsblad van het Noorden en stuurde het karakteristieke logo - met de bekende G - in. Rozema won 250 gulden (beschikbaar gesteld door Donateursvereniging FC Groningen) en de G wordt nog altijd gebruikt in het logo. Sterker nog: supporters en sponsoren kunnen nu kiezen om het oude logo uit 1971 opnieuw te gebruiken als embleem. Rozema woonde tot 2013 in Norg aan de Douglaslaan. Daar hij had zijn eigen Buro voor Grafische Vormgeving. Waar Rozema nu woont is echter de vraag die Wassing via deze kroniek beantwoord hoopt te krijgen. Tot dusver heeft zijn zoektocht namelijk niets opgeleverd. Daarom werp ik deze vraag in het midden: Wie weet waar Reint Rozema te bereiken is? U kunt zich rechtstreeks melden tot lwassing@rtvnoord.nl.

Bij politieke partij Gemeentebelangen in de gemeente Tynaarlo zijn ze bezig met een interne opfrisbeurt die moet leiden tot stemmenwinst bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Daar heeft ook de voorzitter van Groningens nog altijd populaire ijshockeyclub GIJS, Eeldenaar Jacob van Gelder, een rol in gekregen. Hij zal bij de leden worden voorgedragen als kandidaat-raadslid. Van Gelder is daarom afgelopen week afgetreden als voorzitter van de partij. Die vacature is opgevuld door een andere prominent uit de noordelijke sportscene en wel Harry Snuk, jarenlang een enthousiaste microfonist bij tal van wielerrondjes rond kerk en kroeg. Enook nog bij LY-CUR-GUS!!! De spraakwaterval van Paterswolde wil dat zijn partij minimaal drie zetels winst gaat boeken. Lukt dat, dan wacht hem ongetwijfeld een aardige premie (dreuge worst van slager Hilbrants of anders wel een pizzamaaltijd bij de Rode Kater) 

Het werd zaterdagavond een lange zit voor de Donar-aanhang, Want onmiddellijk na de (verloren) wedstrijd tegen de aloude rivaal Heroes Den Bosch begon de afscheidsceremonie van Jason Dourisseau, de die liefst tien jaar de Groninger basketbaltrots met veel succes heeft gediend. Die festiviteiten namen bijna net zoveel tijd in beslag als de wedstrijd zelf, want de organisatie had alles uit de kast getrokken voor een onvergetelijk afscheid. Veel oud-spelers,  zoals daar waren Lance Jeter, Ross Bekkering en Chase Fieler, leverden via een filmpje een bijdrage en het regende lovende woorden. Hoogtepunt was de erepenning van de stad Groningen die Dourisseau kreeg overhandigd door burgemeester Koen Schuiling, terzijde gestaan door sportwethouder Inge Jongman. Hoewel de loop naar buiten op dat moment - na een klein uur - op gang begon te komen, hebben de meeste toeschouwers dit eerbetoon nog meegemaakt.  

Van de mogelijkheid, die de KNVB heeft geboden om met ingang van het seizoen 2022-2023 met het eerste team de horizontale overstap van het zondag- naar het zaterdagvoetbal te willen maken, hebben landelijk 53 verenigingen aangegeven hier gebruik van te willen maken. Dat meldt mij Jan van Driel, de voormalige voorzitter van het District Noord van de KNVB. Van Driel: "Daarnaast hebben nog zo’n 50 verenigingen aangegeven dat ze dit overwegen, maar eerst nog even de kat uit de boom willen kijken. Dit kan dan niet meer met ingang van het volgend seizoen, maar het geeft wel de tendens aan die al een aantal jaren geleden is ingezet. Namelijk de verschuiving van de zondag naar de zaterdag als speeldag." 

Van die 53 clubs zijn er 10 uit het District Noord. Dat zijn de eersteklassers vv Heerenveen, FVC (Leeuwarden) en Hoogezand, als ook de tweede klassers Veendam 1894, GAVC (Grouw).  en LAC Frisia. In de lagere regionen hebben TLC (Tolbert/Leek),  HSC (Sappemeer), VC Trynwalden en SF Deinum voor de overstap zondag/zaterdag gekozen. De meeste overstappers zijn geregistreerd in West 2,  met daarin grote steden als Rotterdam en Den Haag. Van de huidige 54 zondaclubs gaan er liefst 30 naar de zaterdag. Blijven er voor de diverse zondagcompetities slechts 24 clubs over. Wat voor gevolgen dat weer heeft, is nog in nevelen gehuld. 

O ja, de trommelaars zijn ook weer terug bij Donar. Gewoon op hun oude vertrouwde plekke, op de eerste rij van Vak O op de tweede ring. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.