zondag 15 maart 2020

Derde Helft (397)


Derde Helft (397)

Het wereldwijd oprukkende Coronavirus dreef een regerend wereldkampioen afgelopen week naar....., jawel Zeegse. Daar, bij de Bed & Breakfast De Zeegser Hoeve, meldde zich Leonardo Páez, de 37-jarige Colombiaanse mountainbiker die vorig jaar september in het Zwitserse Grächen de regenboogtrui opeiste op de marathon. Via zijn sponsor Giant werd Páez, die in Italië zijn professionele domicilie geeft, geattendeerd op de mogelijkheid om in Drenthe een dikke week te kunnen trainen met coming-man Tim Smeenge, eind vorig jaar als debutant winnaar van de Drenthe 200, ook een marathon.

De 24-jarige Smeenge bewoont met zijn ouders deze hoeve en was blij verrast. Smeenge: "Zo had ik het geluk dat ik kon trainen met de wereldkampioen. Er was wel een kleine taalbarrière omdat hij slechts een klein beetje Engels spreekt, maar met non-verbale communicatie lukte het ook wel. De eerste dag heb ik hem de MTB-route van Gieten en Rolde laten zien. En hoewel Leonardo een echte klimgeit is is, kon hij toch echt genieten van de omgeving. Hij vond het een 'nice trial'. De tweede dag hebben veel intervallen gedaan. De typisch Nederlandse molen moest natuurlijk ook nog even in beeld worden gebracht."

De week maakte Páez echter niet vol toen duidelijk werd dat hij niet meer terug kon naar Italië, maar nog wel snel naar zijn vaderland. Smeenge: "Dat deed hij dan ook. Thuis in Colombia kan hij, op 2300 meter hoogte, nog in alle rust trainen."

Als beleidsambtenaren in Groningen, zoals het verhaal wil, de dienst uitmaken in de stad, dan is er hoop in bange dagen voor de stadse sportliefhebbers. Want Hans Slender komt er aan. Hij is door de gemeente aangesteld als beleidsadviseur sportzaken. Hij laat daarvoor zijn werk op het Instituut voor Sportstudies en de Hanzehogeschool Groningen na twaalf jaar schieten. In die tijd heeft Hans Slender een goede naam opgebouwd in het nationale sportwereldje. Hij heeft een brede kijk op sport en alles wat er mee samenhangt, zoals marketing, organisatiekennis, diplomatie, onderzoek, visie en.... jawel, het belang van topsport. Zo was Hans met veel know how van de partij in de kraamkamer van het WK wielrennen in Groningen en Drenthe, dat voor dit jaar op de agenda stond totdat - met name - de PvdA de hele zaak in het voorjaar van 2018 afschoot.
Hans Slender kennende zal hij de topsport in de stad, die al jarenlang stiefmoederlijk wordt bedeeld, ongetwijfeld weer een duw(tje) in de rug willen geven. Hij is er klaar voor, meldt hij via Facebook: "Ik kijk uit naar de kansen die ik bij de gemeente Groningen ga krijgen." In de hoop dat hij de Groningen eindelijk weer eens op gaat stuwen in de vaart der sportvolkeren, zegen ik hem al vast bij deze.

Wellicht werpt Hans Slender meteen zijn blik op de drafbaan in het Stadspark, het geschenk van Jan Evert Scholten in de jaren twintig van de vorige eeuw dat door sportwethouder Inge Jongman verkwanseld dreigt te worden. En dat terwijl bij de overdracht in 1923 contractueel werd vastgelegd dat aan deze schenking aan de burgerij van Groningen nooit en te nimmer mocht worden getornd door politici.
Het legaat is echter onvindbaar. Intensieve zoektochten, onder meer bij de Groninger Archieven, hebben geen resultaat gehad. Maar ook zonder dit document laat de Koninklijke Harddraverij- en Renvereniging Groningen - anno 1886 - de sluiting niet zo maar gebeuren. Zij hoopt met een petitie zo veel Stad en Ommelanders te mobiliseren dat Inge Jongman haar voornemen een eind te maken aan deze aloude traditie gaat heroverwegen. U kunt hiervoor terecht op deze site www.drafsportinstadspark.petities.nl

Triest nieuws van Willem Molema, jarenlang de voorman van de scheidsrechtersvereniging Oost-Groningen. Willem meldde het overlijden van Frits Spreen, vele jaren een bekende verschijning als arbiter in het amateurvoetbal. Geen veld in het Noorden of Frits Spreen is er wel een keertje geweest. Hij floot trouwens niet alleen in de buitenlucht, in de zaal blies de kraanmachinist uit Zuidbroek ook menig partijtje mee. Zo was hij veelvuldig van de partij bij het Leekster Zaalvoetbalgala. Voor het meest recente toernooi moest hij afzeggen omdat zijn fysiek het niet meer toeliet. En nu is hij dood.

Overigens was Frits Spreen, die 72 jaar is geworden, niet alleen scheidsrechter. Ook zat en stond hij langs de lijn als hij trainer bij de VV Borgercompagnie. Omdat in dit kleine dorp op een steenworp afstand van de Langeleegte niet veel zo veel voetballers wonen, haalde hij ze van 'buiten' en daarmee vierde hij nog een kampioenschap.

Voor Bas Marcus, de keeper van VEV '67 in Leek, dagen er mooie tijden. Bas gaat naar de Verenigde Staten, waar hij een beurs van universiteit van Ohio heeft gekregen. Als tegenprestatie wordt van hem verwacht dat hij de komende vier jaar het doel van de voetbalclub van deze universiteit - met verve - gaat verdedigen. Daar heeft Bas geen problemen mee. We wensen hem alle succes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.