woensdag 15 mei 2019

Derde Helft (379)


Het kon natuurlijk niet uitblijven, met een gemeentebestuur dat niks met sport heeft. Het nieuwe college van B en W in de stad Groningen heeft de zoveelste aanval ingezet op het voortbestaan van de bijna honderdjarige drafbaan in het Stadspark. En dat voor een paar luizeneuro's op jaarbasis. Drafliefhebber Henri van Voorn, ex-bestuurslid van de Koninklijke Harddraverij- en Ren Vereniging Groningen heeft per brief de raad gevraagd niet mee te gaan met het voorstel van B en W. Sterker nog, de gemeente heeft niet eens het recht de drafbaan te elimineren. Van Voorn:Ooit schonk Jan Evert Scholten via een legaat het Stadspark met de drafbaan aan de gemeente Groningen. Volgens de overlevering zou in dat legaat staan dat de paardensport nimmer uit het Stadspark zou mogen verdwijnen.”

Er is echter wel een probleem, het legaat is zoek. Oud-raadslid Max D. Blom (VVD) beloofde Van Voorn er achter te gaan, maar tot dusver zonder effect. Van Voorn vindt dat de zoektocht moet worden hervat: “Nu opnieuw sluiting van de drafbaan dreigt, lijkt het me voor u als raadsleden van belang om de inhoud van het legaat te kennen.”

Angelo Cijntje stopt met voetbal. De laatste cultspeler op de Langeleegte heeft na drie seizoenen bij Veendam 1894 de buik vol van het amateurvoetbal. Op Facebook zei hij ook waarom: het ordinaire geschop. Cijntje: “Ik heb nu drie seizoenen in de zondag-derde klasse gespeeld en waar ik me gigantisch over heb verbaasd, is het feit dat spelers op hun zondagmiddag bewust proberen andere spelers kapot te trappen met kamikaze-slidings en wilde tackles.”(…) En wat misschien nog erger is, is dat supporters deze speelwijze toejuichen (..) Het was voor mij soms meer horden springen dan voetballen. Mijn kinderen durfden soms niet meer te lijken als we tegen bepaalde tegenstanders moesten spelen.” Het leverde Cijntje op de valreep nog een fikse blessure op (pootje stuk, zoals hij zelf omschrijft), zodat hij het eind van de competitie niet meer haalt.

Met een minuut stilte voorafgaand aan de play-offwedstrijd tegen Leiden heeft Donar afscheid genomen van Frans Mulder, die op 73-jarige leeftijd na een periode van afnemende gezondheid is overleden. Frans diende de basketbaltrots als vrijwilliger van het eerste uur. Zo was hij jarenlang speaker in de tijd dat Donar nog in de tot de theater omgebouwde Evenementenhal speelde.

Waar mensen gaan, komen er ook. Dus ook bij Donar, dat een nieuw bestuurslid heeft verwelkomd. Dat is Henk Emmens, die het vertrek van Marieke Abbink op commerciële zaken opvangt. De 50-jarige Emmens is beroepsmatig actief voor het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), waar hij hij manager subsidies is. Ik kan u verzekeren, daar zit veel geld. Maar of hij in de pot ook namens Donar een greep mag doen, waag ik toch te betwijfelen. Maar wie bij het SNN op zo'n post zit, heeft ongetwijfeld een groot netwerk en dat is ook nooit weg.

Marieke Abbink, die de afgelopen vier jaar de businessclub zag groeien van 170 naar 250 leden, nam afscheid met het overhandigen van een cheque ter waarde van 5706 euro aan Georg Groote, de voorzitter van de de Vrienden van het Beatrix Kinder Ziekenhuis. Ook begroette ze nog even Amysoft als shirtsponsor. Het in Leek zetelende Amysoft, dat actief op het gebied van waterontharders, neemt de plaats op het shirt over van de Zuidbroekster kozijnenfabrikant Hepro. Amysoft meldde zich dit jaar al eerder in de sportwereld als hoofdsponsor van de wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier.

Wie ook bij Donar – Leiden was? Niemand minder dan Rob McDonald, de voormalige, populaire spits van FC Groningen, PSV en Veendam. Hij was er, samen met zijn vrouw Rosalie, op uitnodiging van businesslid Jan Dirk Zwerver van Holland Sports Management. De inmiddels 60-jarige Engelsman, die tegenwoordig in de Achterhoek woonachtig is, had 's middags een vriendendienst voor Zwerver (ook voorzitter van stichting G-voetbal in de gemeente Noordenveld) verricht in Roden. Hij was scheidsrechter bij een wedstrijd tussen twee G-teams van ONR, nadat oud-wethouder Gerrit Alssema een speciaal G-kunstgrasveld met had geopend.

We sluiten dit Donarblok af met een reuze geslaagde act van de
11-jarige Max Zuhorn in Plaza. Hij werd overallwinnaar van het traditionele pauzespel, waarin het gaat om in één minuut tijd zo veel mogelijk ballen door het netje te gooien. Het leverde de jeugdige schutter een prachtige prijs op: een bezoek aan een NBA-wedstrijd naar keuze. Met dank aan reisbureau Internoord van de zussen Haskia en Getie Kramer, al heel lang trouwe Donarfans.

Nog meer positief nieuws van het jeugdfront. Jonas Hilwerda is in Assen Nederlands schaakkampioen geworden in de categorie tot 16 jaar. Dat is iet alleen voor Jonas mooi werk, maar zeker ook voor de John Schokker Foundation die dit talent van de vereniging Staunton financieel ondersteunt in zijn poging een topspeler te worden.

De sportsterren van Stadskanaal – uit het heden én verleden – worden binnenkort op bijzondere wijze geëerd. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van deze gemeente komt er op voorspraak van Wim Mensen, oud-directeur van de Provinciaal Groninger Sportraad, een Wall of Fame. Op zondag 19 mei, na afloop van de Giro zonder Grenzen, een toertocht voor fietsers ter herinnering aan de doorkomst van de Giro d'Italia in 2002, worden de uitverkoren sporters bekendgemaakt in de ambiance van een Italiaanse dikdakkerij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.