maandag 29 april 2019

Derde Helft (378)Jan Uitham is niet meer. Vorige week vrijdag hebben we, de Groninger sportwereld, hem via een applaudisserende erehaag uitgeleide gedaan naar het hiernamaals. Een begrafenis die eigenlijk zes jaar te vroeg kwam, want de legendarische schaatser had zich voorgenomen voor minimaal de honderd (jaar) te gaan. Zelf dacht ik zelfs dat Jan Uitham, de man die nooit opgaf en wiens lichaam en geest oersterk waren, wel eens de eerste mens met het eeuwige leven kon worden. Nee dus, ook Jan Uitham moest zich overgeven aan de onvoorspelbare wetten van Moeder Natuur en moest in zijn 95ste levensronde afhaken. Trouwens, ook geen geringe prestatie. Het gros van de mensen zou er voor tekenen.

Op twee steenworpen van zijn ouderlijk huis, in Zuidwolde, hebben we nog weer eens te horen gekregen van wat voor een unieke sportman c.q. mens afscheid moest worden genomen. Zijn levensweg, en niet alleen op bevroren water, was buitengewoon indrukwekkend. Logisch ook dat zo velen hem de laatste eer kwamen bewijzen. Zo was daar Reinier Paping, ook al zo'n schaatsicoon. De man die Jan Uitham naar de tweede plaats verwees in de meest heroïsche Elfstedentocht aller tijden, die in de Siberische kou van 1963.

Wie ik – onder meer – zoal ook zag? Nou, Johan Franke. Hij was als toenmalig Meubelgigant de eerste sponsor van Uitham. Johan had bijkans zijn hele familie meegenomen. Verder spotte ik Groningens sportwethouder Inge Jongman, oud-burgemeester Peter Rehwinkel, Hedman Bijlsma, de eminente schaatsstatisticus; Johan van de Grampel, de oud-voorzitter van het Gewest Groningen van de KNSB, Noorder Rondritbestuurder Bennie Kluiter, Tocht om de Noord-organisator Peter Veldhuis en zijn rechterhand Koos Feiken, schaatsbestuurder Cees Hoek, Jaap Alkema, de producent van de Veendammer voetbalopera; Jopke Nainhoes (ex-weerman te Oskwerd), GIJS-voorzitter Jacob van Gelder, Piet van Dijken (the one and only), Peter 'Grishin' Boogers, de eerste Groninger schaatser die de 500 meter onder de 40 seconden reed (39.99); Kees Bijmolt, voormalig racedirector van de Stadsloop in Appingedam, en Derk Bosscher, weerman, boer en scheuvelloper).

Ook in Drenthe is een markante sportpersoonlijkheid heengegaan en wel Sake Meijer. Hij genoot veel aanzien in de de wielerwereld. Niet alleen in Drenthe maar in het hele Noorden. Sake Meijer is het cyclisme op tal van manier van dienst geweest: als bestuurder, als organisator en als promotor. Voor al dat vrijwilligerdswerkt is hij door de KNWU onderscheiden met het Gouden Wiel. Ook was hij koninklijk onderscheiden met het lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau. Sake Meijer moest het peloton der levenden op 85-jarige leeftijd laten gaan.

De Club van 20, de financiële steun en toeverlaat van FC Groningen, vierde afgelopen week haar 25-jarig bestaan met een sjiek diner in de Rietschans aan de boorden van het Paterswoldse meer. De club werd door een aantal zakenlieden onder aanvoering van wijlen Gerriet Koolma opgericht toen de FC weer eens aan de latten hing. Koolma, terzijde gestaan door tapijtkoning Ronnie Schoonveld (inmiddels ook overleden), hamburgermagnaat Johan Brakema, Opel-dealer Albert van der Molen, Koos Karel (ook al uit de tijd getreden) en horecatopman Wim Everards, hebben in 1994 FC Groningen behoed voor een faillissement met een geldelijke injectie van 2 miljoen gulden. Sindsdien heeft deze club altijd een prominente positie in de periferie van de FC ingenomen en zetelt het exclusieve gezelschap in één van de VIP-boxen in de Euroborg. Na het overlijden van Gerriet Koolma is het voorzitterschap in handen van makelaar John Schokker en beheert Koolam's schoonzoon Jan Schuil de penningen. Uit 'eeuwige' dankbaarheid zaten de FC-directeuren Hans Nijland en Robbert Klaver aan aan dit diner.
En dan nóg een beetje nostalgie. Ik heb Oosterparkers weer eens zien voetballen. Zondagmorgen bij VAKO in Vries. De aloude volksclub is gaat tegenwoordig door het leven als zaterdagclub, maar voor een aantal veteranen die graag op zondag nog in traditioneel tenue – groen shirt en witte broek – een balletje willen trappen, is een uitzondering gemaakt. Ondanks klassieke Oosterpaarknamen als Van Linschoten (Dennis), Metus (Willem) en Bolhuis (Erwin) won VAKO, dat aantrad met prominente oud-gedienden als Bert Hofstee, René Doorten, Bert Rona, Bart Lammers en Willem Heeling, met 5-3. Uit piëteit schonk scheids Bas Baalmans de groenwitten nog een penalty, die in dank werd benut.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.