dinsdag 8 januari 2019

Derde Helft (371)


Allereerst wens ik al mijn vrienden op dit medium de beste wensen voor 2019. Niet alleen met veel sportplezier, maar vooral voorspoed in het privéleven. Ik denk met name aan gezondheid, want dat is toch wel een vereiste voor een aangename levenswijze.

Op de laatste dag van het voorbije jaar moest ik als jurylid nog even aan de slag om samen met Jack Suiveer en oud-Sportraaddirecteur Wim Mensen de winnaar van de noordelijke Sporthopper Award te bepalen. Hotshot-fotograaf Bert Postma (die van Oranje Nassau) was aanwezig als plaatjesknipper. Er waren dit keer vijf genomineerden, van wie er twee de Duitse nationaliteit bezitten. Dat zijn Michael Koop, woonachtig in Lingen en Karin Rojer, hartstochtelijk fan van SV Meppen. De drie Nederlandse kandidaten waren de fietsende politieman Bart Kruizinga (Bellingwolde), de Gieter voetbalromanticus Bé Speelman en het echtpaar Alida en Jan Dirk Zwerver te Roden.

Na rijp (oliebollen)beraad werden de Zwervers tot winnaar van dit aan prestige winnende eerbetoon uitgeroepen. Ze vliegen kriskras door Europa om voetbalwedstrijden te bezoeken; van Vojvodina tot Southampton en van Kopenhagen tot Piraeus, met tussenstations als Hamburg, Gdansk en Meppen.
Inmiddels zijn we aan het derde jaar begonnen en zijn nieuwe inzendingen van gedreven sporthoppers weer welkom. Maar wél onder de voorwaarde dat er foto van bewijs bij geleverd moet worden. U kunt uw kandidatuur kwijt op dit emailadres: wimmensen@hotmail.com

Reint-Jan Auwema is van veel sportmarkten thuis. De manager van Abiant/Lycurgus heeft een mooi verleden achtergelaten op de noordelijke amateur(voetbal)velden als bekwame spielmacher van GOMOS in Norg, was betrokken bij de oprichting van de Slag om Norg, het Nederlandse wielerequivalent van de Italiaanse Strade Bianche, en zit zelf ook veel op de fiets. Zowel op de weg als in het veld. Zo was hij één van de deelnemers aan de Drenthe200, een marathonkoers door bos en hei, over modderpaden en ook nog urenlang in het donker. Zeg maar een Elfstedentocht op de fiets. Maar Auwema volbracht deze loodzware uitdaging met glans. Na tien uur, 36 minuten en 12 seconden kwam hij over de finish in Roden.

Een andere Lycurgiaan, aanvalskanon Wytze Kooistra, zagen we afgelopen week in een ietwat onwennige rol als prijsuitreiker. Omdat de noordelijke NeVoBo-voorman Herman Meppelink verhinderd was, vond toernooidirecteur Jurjen Veerman van de vereniging Surf in Vries Kooistra bereid deze honneurs waar te nemen. Overigens won Zwolle deze editie van de Noord-Nederland Cup, maar stal de jeugdige ploeg van het Asser Sudosa/Desto de show. Hoewel twee klassen lager spelend bracht dit talentvolle team in de voorronde de latere toernooiwinnaar flink aan het wankelen. Eén van de hoofdrollen was er voor de 15-jarige Jolien Knollema, een Lonneke Sloetjes in de dop. Een naam dus om te onthouden.

Bij de voetbalvereniging Helpman is men buitengewoon tevreden over het werk van trainer René Wollerich. Zo zeer zelfs dat hij uitbreiding van zijn takenpakket heeft gekregen, verpakt in een zogeheten professionaliseringsslag. Zo heeft hij met ingang van komend seizoen er het technisch adviseurschap van de Esserbergclub van de bovenbouw in de jeugdopleiding er in zijn portefeuille bij gekregen. In feite zet hij de komende jaren de technische koers uit van de tweedeklasser. Voorzitter Jan van der Lei legt uit: “René heeft veel voetbalkennis, kan een organisatie neerzetten en de onder zijn leiding vallende trainers beter maken.”

Helpman, dat zich afficheert als de club voor het leven, eerde in dit nog prille nieuwe jaar twee oud-gedienden die deze leus op gepaste wijze kracht bijzetten. De 'gebraden hanen' waren Theo Doornkamp en Jan Klip, die beiden 70 jaar lid zijn van de aloude buurtclub,

Ook bij GRC Groningen was er nog een staaltje van clubtrouw. Dat viel ten deel aan Harry van Meel, die inmiddels 60 jaar op de ledenlijst van GVV Royal Combinatie staat. De bijbehorende speld werd hem op zijn 75ste verjaardag overhandigd door het erelid en oud-clubarchivaris Ab Gewald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.