woensdag 16 januari 2019

Derde Helft (372)


Het voormalige Roden 4 blijft een hecht team, ook nu de heren vanwege sterk oplopende leeftijden niet (of amper) meer voetballen. Jaarlijks maken ze bijvoorbeeld een voetbalreisje naar Engeland. Dit keer was Championshipclub Brentford het doel, zeg maar het Oosterparkers van Londen. Een klassieke buurtclub dus die – jawel – eigendom is van de supporters. 

Alex Wekema, tevens wethouder van de gemeente Noordenveld, laat weten dat het weer een geslaagde trip was. “Brentford speelt op Griffin Park, daar heb je een unieke sfeer met op elke hoek van het stadion een typische Engelse pub. Ook nog een goede pot gezien, Onder aanvoering van uitblinker Mokotjo (onder meer ex-FC Twente ) won Brentford met 3-1 van het uit de Premier League gedegradeerde Stoke City.”

Enkele opmerkelijke passages in de nieuwjaarstoespraak van Donars voorzitter Jannes Stokroos, afgelopen zaterdag. Nu de Groninger basketbaltrots over de grens zo succesvol is, moet het spelen op dat podia ook voor de Dutch Basketball League de norm worden. Lukt dat binnen twee jaar niet, dan zet Donar graag in op de komst van een BeNeLeague, een competitie dus met de beste Belgische teams. Voortschrijdend inzicht dus, waar schrijver dezes al jaren voor pleit. En verder liet Stokroos weten dat de middenhal van MartiniPlaza, de thuishaven van Donar, toe is aan een stevige verbouwing die de club aan een verdere groei kan helpen.

Dat Donar in Nederland enig in zijn soort is, werd diezelfde avond bewezen toen voor de aanvang van de wedstrijd tegen BAL (Basketbal Academie Limburg) in de entreelounge van Martiniplaza een heuse fanshop werd geopend. Die wordt 'bestuurd' door de inmiddels 300 leden tellende supportersclub. Voorzitter Bas Kammenga, tevens alom geprezen statisticus, hield ook nog een toepsraak. Hij meldde vol trots een aantal nieuwe recordcijfers. Zo trok Donar afgelopen seizoen al met al liefst 124.000 toeschouwers. De slechtst bezochte wedstrijd was een Europese in Leek, die 2890 m/v trok. Liefst zeven keer speelde Donar voor een uitverkocht huis (4450 kijkers).

Hij timmerde jarenlang als gedreven bestuurslid van het met De Vogels gefuseerde Gronitas, maar tegenwoordig zit Merijn Goris in de horeca. En ook in deze business is hij iemand die het initiatief niet schuwt. Binnenkort introduceert Merijn een jeu de boules-bar in de buurt van het Noorderplantsoen. Hij heeft kennis gemaakt met dit concept in Amsterdam en Utrecht en zag daar dat het een groot succes is. Er moet nog een en ander worden geregeld, maar als het zo ver is, dan hoort u er op deze plaats meer van.

Bij ACV kwam op de laatste dag van 2018 een triest bericht bonnen: Onne Nienhuis overleden. Een man die allerhande vrijwilligerswerk bij de Asser club heeft gedaan en daarom ook is onderscheiden met het lidmaatschap van verdienste. Onne Nienhuis maakte vooral naam als jarenlange elftalleider van het blauwzwarte vlaggenschip. Hij trad toe tot de spelersstaf toen Foppe de Haan er trainer was, in 1980. Hij heeft dat vervolgens liefst zeventien jaar gedaan. Hij maakte de gouden tijden van ACV volop mee, vastgelegd in 5 afdelingskampioenschappen, 3 zaterdagamateurkampioenschappen en dan zeker als toetje in 1985/86 het behalen van het algemeen amateurkampioenschap van Nederland. Dit laatste onder het bewind van hoofdtrainer Hans Westerhof.

En, schrijft secretaris Gerrit de Vries in een mooie necrologie, Onne deed alles per fiets. ”De kleding voor de wedstrijden (vaak twee grote tassen) gingen dan van de Speenkruidstraat naar het ACV-sportpark met dit vervoermiddel. Bij aankomst daar ging hij eerst een kop koffie drinken en was daarna pas voor ACV-zaken aanspreekbaar en hij week hier niet van af.”
Onne Nienhuis, die bezweek aan de bekende slopende ziekte, werd 72 jaar.

Bij Velocitas 1897 daarentegen was er jubel. De aloude volksclub blies op alle mogelijke manieren van de toren dat het eindelijk weer eens een international in haar midden heeft. Geen A-international zoals de legendarische Otto Bonsema (jaren '30 vorige eeuw) weliswaar, maar een jongen die is geselecteerd voor het Jong Oranje der zaalvoetballers. Zijn naam: Yoeri Tepper, de keeper van het Jong Velo -19. Velo moet die eer overigens delen met Leekster Eagles, sinds jaar en dag het noordelijke uithangbord in deze sector. Daar staat hij ook in het doel.

Rita Buikema is een kei als het gaat om opleiden van volleybaljeugd. Dat doet ze al vele jaren bij het Asser Sudosa/Desto. Ze heeft al talrijke talenten tot ware toppers gekneed. Maar haar kwaliteiten reiken verder dan het volleybalveld. Want ze is deze week ook uitgeroepen tot de beste praktijkopleider Sport en Bewegen van het Alfa College. Dat verbaast mij niets en een dikke felicitatie waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.