dinsdag 1 november 2016

Derde Helft (329)

Arjan Taaij, de succesvolle volleybalcoach van Abiant/Lycurgus, heeft zijn eerste prijs van dit seizoen al binnen. Die werd hem maandagavond overhandigd in het klassieke cafĂ© De Wolthoorn, waar hij in het zonnetje werd gezet door de 'directie' van de zich nadrukkelijke profilerende website Sport in Stad. Die heeft een jaarlijkse Award in het leven geroepen voor de Stadjer die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de stedelijke sport. Het juryrapport, samengesteld door Martijn van der Veen, Bas Kammenga en Hans Schrijer, vermeldde onder meer: Arjan 'triple' Taaij heeft zijn sportieve ambities meer dan waargemaakt en gezorgd voor een topsportklimaat in de stad.” Taaij is de tweede Awardwinnaar, de eerste was voor ex-FC Groningen-trainer Erwin van de Looi.

Ook eerbetoon voor roeier Joris Pijs, die in het universitair sportcentrum op het Zernike-complex een plaatsje kreeg op de Olympic Wall. Hierop staan de afbeeldingen van alle sporters die de Olympische Spelen haalden terwijl ze in Groningen, het zij aan de universiteit dan wel aan de Hanzehogeschool, studeerden. De plechtigheid werd geleid door Sportcentrum-directeur Hendrike Schut, die zei dat ze altijd een trots gevoel krijgt als ze deze muur van eer passeert. Overigens is Joris Pijs al de 22ste roeier op deze wall, die aantoont dat Groningen, Olympisch bezien, vooral een roeistad is.

Daarmee is de koek qua eerbetoon nog niet op, want de politici Sandra Beckerman (SP) en Tjeerd van Dekken (PvdA) zijn druk doende om de vorig jaar overleden Dick Nanninga, de in de Oosterparkwijk opgegroeide oud-international, postuum te belonen met een blijvende herinnering. Daartoe hebben zij voor komende zondag (6 november, 15.00) een middagje Dick Nanninga georganiseerd. Speciale gasten zijn Jeroen Siebelink, die onlangs de biografie van de oud-midvoor van Oosterparkers, Veendam en Roda JC uitbracht, en de zanger Meindert Tjalma, die een lied over de markante voetballer heeft gemaakt. U bent (voorgees) welkom in het Treslinghuis. een historische Oosterparkplek.

FC Groningen heeft met een sfeervolle receptie afscheid genomen van keeperstrainer Henk Ritsema, die vooral in de jeugdopleiding actief was. Reden voor ex-clubmensen als Henk Veldmate, Roy Beukenkamp en Jeroen Lambers (vooral bekend als reservekeeper) hem nog even de hand te schudden en oude herinneringen op te halen. Ritsema (59) kreeg van directeur Hans Nijland een shirt met het rugnummer 21, het aantal dienstjaren bij de Trots van het Noorden.

Treurnis bij Be Quick 1887, dat vorige week haar erelid Piet Lammens op 92-jarige leeftijd in het hiernamaals zag verdwijnen. Piet Lammens geldt, samen met apotheker Hessel Eckhart en Herman Arends, als de grondlegger van de florerende jeugdafdeling van de Good Old, halverwege de vorige eeuw. In wat toen de 'betaalde jeugd' heette, trok Be Quick de aandacht met talenten als Herman Mengerink, Gerard Oosterloo, Harry Kwast en Robbie Oosterhuis en werd het, in het verlengde daarvan, befaamde Pinkstertoernooi in het leven geroepen, de voorloper van Eurovoetbal. Toen al kwamen clubs als Tottenham Hotspur, Leeds United en Birmingham City naar de Esserberg.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.