dinsdag 1 maart 2016

Derde Helft (293)


De KNVB wil af van clubgrensrechters langs de lijn. Alsof hij al vast even een voorproefje ten beste wilde geven, zo floot Jantienus Meints afgelopen zaterdag Noordwolde – Pelikaan S. Tot twee keer toe negeerde de Niekerker leidsman ‘grens’ Tjaart Mulder van de thuisclub toen deze voor buitenspel vlagde. Meints kent zijn pappenheimers. Zelf liep hij jarenlang als assistent langs de lijn in het profvoetbal. Nu hij weer amateurref is, wenst hij zich niet te laten foppen door clubgrensrechters. Met de conditie die hij etaleerde, ging hem dat goed af.

Langs de lijn in Noordwolde onder meer Berend Schuitema, tc-lid bij de geelzwarte club en broer van oud-wielrenner Albert Schuitema, die ooit Bedum en omstreken plezierde met het knock out slaan van een notoir irritante bromfietser (met NSB-verleden) op het fietspad tussen Bedum en Stad. Dat kwam Albert op een week celstraf te staan. In die periode, weet Berend nog goed, verbeterde de wielrenner het bajesrecord wasknijpers fabriceren. Albert woont al weer jaren in een Pools dorp nabij Warschau, waar hij een levensgezellin heeft getroffen. Fietsen doet Albert met zijn 75 jaar nog steeds intensief, vaak samen met de daar ook huizende Jan Hendrik Koops, de voormalige wielrenner/schaatser die als junior Ard Schenk de baas was.

Vorig jaar was zijn ploeg in de prijzen gevallen, nu was er een persoonlijke triomf voor basketbalcoach Hans Nieboer bij het sportgala van de ACLO, de stichting die al 70 jaar de studentensport in Groningen bestiert. De roerganger van Groene Uilen werd dank zij prolongatie van het amateurkampioenschap van Nederland uitgeroepen tot coach van het jaar. Het roeiduo Just van der Endt en Vincent de Vegt, varend in een twee zonder stuurman van Gyas, werd geƫerd als beste sportploeg. Marathonschaatser Daan Besteman, onlangs temidden van grote kanonnen nog vijfde in Assen, werd universitair sportman 2015.

Nu we het toch hebben over laureaten, in Peize zijn er ook twee in het zonnetje gezet. Man en vrouw nog wel, ofwel Willy en Rikus Sunderman. Het behaagde koning Willem Alexander hen gelijktijdig te verheffen tot lid in de Orde van Oranje Nassau. De plechtigheid werd verricht door Noordenvelds nieuwe burgemeester Klaas Smid, broer van Jan Smid, die als voetballer successen vierde bij ACV (o.a. kampioen van Nederland), Hoogeveen en Heerenveen. Het echtpaar Sunderman is de Haarlemmerolie van toerfietsclub NOAD, ofwel Nooit Ophouden Altijd Doorgaan.
Een ander echtpaar, Job en Tineke Kuipers, heeft vermaardheid gekregen als voorgangers van de Derde Helften bij VAKO in Vries. Maar niet voor lang meer. Na ruim 25 jaar de kantine te hebben beheerd van Vriezer Activiteit Kenmerkt Ons, gaan ze ermee stoppen. Ze zien verhuizing naar het nieuwe clubhuis, dat begin volgend seizoen moet zijn verrezen, niet zitten. Te gehecht aan hun huidige ‘tweede huis’. Job en Tineke hebben overigens niet alleen furore gemaakt met het serveren van natjes en droogjes, maar ook met de organisatie van het populaire J & T-toernooi voor recreatievoetballers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.