dinsdag 28 april 2015

Derde Helft (249)


Attentie, liefhebbers van sporthistorie! Jurryt van de Vooren, eminent sporthistoricus en eigenaar van de site Sportgeschiedenis.nl, publiceert momenteel het buitengewoon lezenswaardige dagboek van wijlen Jo Dalmolen, de Groningse atlete die aan de Olympische Spelen van 1932 in Los Angeles meedeed. Zeer gedetailleerd en ook smeuïg beschreef het boegbeeld van de club Brunhilde destijds voor het Nieuwsblad van het Noorden de lange reis per stoomboot en de ervaringen van de toenmalige Olympiërs in deze wereldstad. Zo vonden de Amerikanen het maar raar dat de Nederlandse deelnemers er niet op klompen liepen. Ook te volgen op Twitter, @jRRT

Wel eens gehoord van de Tour de Kans? Dat is een kopie van de Tour de France en waarvan de revenuen gaan naar de stichting Make a Wish, die ernstig zieke kinderen helpt hun droomwensen te vervullen. De deelnemers rijden in juli drie weken lang exact hetzelfde parcours als de Mollema’s, Contadors en Nibali’s, zij het een dag vooruit. Op de deelnemerslijst van de Tour de Kans staan twee Noorddrenten; Dolf Smit uit Eelde en Klaas Smit uit Tynaarlo. Heren, succes gewenst!

De vrijwilliger met verreweg de grootste staat van dienst bij Donar, Hilbrand Ausema, is bezig aan zijn laatste loodjes in Martiniplaza. De Rôner, man van het eerste uur (1973), vindt het welletjes na zich exact 42 jaar met ziel en zaligheid aan de basketbaltrots van het Noorden te hebben gewijd. Hij heeft zelf een opvolger aangewezen, Marloes Doek. Voor zijn onschatbare werk is Ausema overigens al beloond met opname in de Orde van Oranje Nassau, terwijl hij ook reeds zowel erelid als lid van verdienste van Donar

Trouwens, ook bij de lintjesregen van afgelopen week vielen Groninger sportmensen in de prijzen. Roel Bellinga en Bert Kamstra waren twee uitverkoren om als lid toe te treden tot de Orde van Oranje Nassau. Ze hebben (heel) veel gedaan voor de scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken, laatstelijk als trainer. En wat te zeggen van Mister Floorball: ofwel Henk Schuster. De voormalig ALO-docent is het ridderschap in de orde van Oranje Nassau toebedeeld. Met een geweldige inzet en toewijding zette hij deze nieuwe, uit Scandinavië overgewaaide sport op de Nederlandse kaart, met name ook in Groningen. Ook een voorname Drent willen we in dit kader niet vergeten. Het gaat om Jan Kemkers, oud-topscheids en zeer actief in de Roner gemeenschap. Hij was politicus (o.a. wethouder) en was ook jarenlang voorman van de Vereniging van Volksvermaken, onder meer organisator van de vermaarde wielercriterium de Lus van Roden.

Over eerbetoon gesproken: nog even een nadruppel van de kersverse eeuweling Blauw Geel ’15. De Groninger voetbalclub strooide ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan met erespelden. Dit zijn de gedecoreerden: Bé Mast (gouden speld, 50 jaar lid), Bennie Timmermans (40 jaar lid), Alfred van Dijken en Jan Edens (35 jaar lid), Piet Gruisen en Kor Struik (30 jaar lid), Tonnie de Jong, John Kleve, Henry Roggen, Steve Moestari, Henk Koning en Nieneke Struik (allen 25 jaar lid). Verder zijn Reinder van der Laan en Enrico Moestari (oud-trainer) tot lid van verdienste benoemd. Van harte mensen! 

Dré Woest is coming home. Vandaag landt ie op Schiphol. Dré Woest? Het zal de jongeren weinig zeggen, maar deze Woest was ooit een begenadigd voetballer. Groeide op bij GVAV, werd er een veelbelovende jeugdinternational, maar verkaste, toen hij in het Oosterpark zijn belofte niet in kon lossen, naar Be Quick. Van de Esserberg ging het naar Heerenveen en via Velocitas 1897 (toen al weer amateurclub) en FVV sloot hij zijn loopbaan af bij vv Hoogezand. De oud-prof brengt zijn ‘ouwe dag’ ‘s winters door in Thailand en flaneert ’s zomers als vanouds weer  langs de boorden van het Zuidlaardermeer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.