dinsdag 7 april 2015

Derde Helft (246)


Waar Eurovoetbal inmiddels al anderhalf jaar geleden ten grave is gedragen, staat een ander jeugdtoernooi van topkaliber nog altijd fier op de Groninger sportagenda. Met dank aan Bart Prak, de Grote Man van het Holland Nordic Basketball Tournement, dat afgelopen paasweekeinde haar 20-jarig bestaan vierde met een bezetting die klonk als een klok. Zo was het vlaggenschip van het Russische basketbal, CSKA Moskou, in sporthal Vinkhuizen te bewonderen. Maar ook de naar de wereldberoemde Litouwse basketballegende Arvydas Sabonis vernoemde opleidingsclub, de Tsjechische grootmacht CEZ Nymburk, de Artland Dragons uit het Duitse Quakenbruck, het Letse Jugla Riga, het Tunesische jeugdteam en de selectie van de Chinese miljoenenstad Tianjin bevestigden nog maar eens dat Groningen de basketbalstad van Nederland is.  Uiteraard completeerde Donar dit uitzonderlijke deelnemersveld. Mocht de Sportprijscommissie eind dit jaar verlegen zitten om een geschikte kandidaat voor de Provinciaal Groninger Sportprijs 2015, dan bij deze een welgemeende aanbeveling.

Al liefst 250 reünisten hebben zich, op uitnodiging van Willem Molema, voorzitter van oud-SC Veendam, en diens rechterhand en oud-topschutter André Brouwer, gemeld voor een groots en ultiem afscheid van De Langeleegte. De happening staat voor zaterdag 30 mei geprogrammeerd. De heren spreken van een historische gebeurtenis. Edoch…….. van een afscheid van De Langeleegte zal geen sprake zijn. Onlangs sprak ik Veendams sportwethouder Henk Jan Schmaal bij een forum en hij vertelde me dat het meest gevreesde stadion van Nederland helemaal niet verdwijnt, maar keurig wordt gerenoveerd. En, voegde hij er aan toe, hij zou graag zien dat Veendam op de nationale voetbalkaart terugkeert als tweede divisieclub. Deze (derde) liga wordt over dik een jaar in ere hersteld. Schmaal is zich al aan het oriënteren op de nodige steun om een herrijzenis van SC Veendam te realiseren.

Post van Foppe de Vries uit Buitenpost en dan weet je het wel; statistieken! In deze tijd van het jaar altijd van het marathonschaatsen. Meest opvallend: de onaantastbare positie van Daniëlle Lissenberg-Bekkering op de eeuwige winnaarslijst. En nadat ze vorig jaar legende Atje Keulen-Deelstra voorbij is gegaan, heeft ze voorlopig niets te vrezen. De Den Hamse, deze week koersdirecteur van de Energiewacht Tour voor topwielrensters, staat op 62 zeges (Atje op 61) en van de huidige generatie komt, nu Foske Tamar van der Wal en Mariska Huisman zijn gestopt, niemand ook maar in haar buurt.

En dan nog even een primeur uit de arbiterswereld. De Johan Roedersbokaal, een trofee voor de beste (voetbal)spelregelkenner binnen de scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken, is voor het eerst gewonnen door een vrouw en wel Marije Deuring. Marije, fluitist in groep 2 en als vierde official ook actief in de hoogste amateurregionen, evenaarde daarmee haar partner Sam Dröge, twee jaar geleden winnaar van deze bokaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.