dinsdag 25 februari 2014

Derde Helft (88)


Uit het oog maar zeker niet uit het hart. Jawel, het vorig jaar failliet gegane SC Veendam leeft nog altijd voort in menige herinnering. De diehards mogen zich verheugen op een imposant boekwerk waarin de 59-jarige geelzwarte profhistorie de revue passeert. Gietenaar Jan Mulder, jarenlang bestuursnotulist als ook statisticus van de club, legt er de laatste hand aan. De cover is al klaar, een schitterende Panoramafoto van Veendam anno 1962 met kleurrijke vedetten als doelman annex oud-international Frans de Munck, de legendarische Max Rosies, bikkelaar Renze Veenstra en Afienus de Vries, de Cijntje van toen. Niet alleen zij komen aan bod in Mulders boek, maar alle 423 spelers die op de Langeleegte de eer van Veendam hebben hooggehouden. Dus van Amara (Paul) tot Zoetebier (Simon). In april is de presentatie.

In die tijd was Klaas Sants (jaren ’60) de eerste clubarts van het Noorden, bij zijn club GVAV. Hij waakte over de gezondheid van toppers als Tonny van Leeuwen, Piet(je) Fransen en Klaas ‘neuze’ Buist en werd al ras benoemd tot wonderdokter. Vorige week dinsdag is deze clubicoon van de blauwwitten op 85-jarige leeftijd echter uit de tijd getreden. Klaas had niet alleen een CV als clubarts van GVAV Rapiditas, hij was op tal van fronten actief bij de club. Ook als er vrolijke noten moesten worden gekraakt, liet hij zich gelden. Samen met Harry D. Weitering en Koos Weewer vormde hij het Trio Malheur op feestavonden. Voor zijn grote verdiensten werd hij benoemd tot erelid. Ook was hij erevoorzitter van de Vrienden van GVAV Rapiditas.

Nu we het toch over illustere sportlieden uit vervlogen jaren hebben, ook even aandacht voor Bouke Draaisma. De oud-scheidsrechter betaald voetbal heeft de laatste jaren bij zijn club Be Quick furore gemaakt met zijn Tributes to Frank Sinatra. Avondvullende programma’s over het bijzondere artiestenleven van (wijlen) de Amerikaanse zanger. Draaisma heeft er  inmiddels tien (verschillende) voorstellingen als Sinatra-entertainer opzitten en die waren een doorslaand succes. Vandaar dat Bouke nu On Tour gaat. (Business)clubs die eens een bijzonder amusante avond willen organiseren, kunnen zich bij hem melden.

Amusante avonden zijn bij GSAVV Forward schering en inslag. De studentenclub hangt van feesten en partijen aan elkaar, zoals daar zijn de Kermesse, de Herbstmeisterborrel en de Diës, de verjaardag van de club. Maar, dacht het bestuur van Luciano de Vries, er kan best nog meer bij. En daarom is er donderdag Forward im Schnee, een Après Ski op de met kunstsneeuw bedekte Forwarder Alm. Voor 20 eurootjes kan er onbeperkt bier en Glühwein worden gedronken en zullen mannen als Mickey Krause, Tim Toupet en Axel Fischer deze (slemp)partij van acts voorzien.

Feest was er afgelopen week ook voor Henk Krans, een bekend en graag gezien gezicht in het Groninger arbiterskorps. Krans fluit al 43 jaar in het amateurvoetbal, de laatste tijd vooral jeugdpotjes. Voor Anne Laverman, scheidsenbaas, reden om Henk Krans te eren met een gouden speld.

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.