dinsdag 19 november 2013

Derde Helft (74)


Supporters, kaarthouders en andere sympathisanten van FC Groningen: attentie graag! Er is een bijzonder boek over de FC op komst, getiteld De Europese droom. Liefst drie bevlogen auteurs, Bas Dölle, Bas Kammenga en Nico Swart, beschrijven daarin het wel en wel van de Voetbaltrots van het Noorden op de Europese velden de afgelopen dertig jaar. In 1983 debuteerde FC Groningen met twee spraakmakende wedstrijden tegen Atletico Madrid. Maar ook de afknappers, zoals tegen het nietige Hongaarse VAC Samsung, komen uitgebreid aan bod. Het script is inmiddels afgeleverd bij directeur/voetballiefhebber Martin Scholma van uitgeverij Profiel in Bedum en vrijdag 22 november is de presentatie. Het boek is voor 24.95 euro te koop en de auteurs gaan hun vergoeding volledig doneren aan de jeugdopleiding van FC Groningen. Dat heet dus clubliefde.

Liefde voor de club hebben ook Joop Top en Robert Senechal, maar dan voor de moedervereniging van FC Groningen, GVAV Rapiditas. Beide heren hebben afscheid genomen van een bestuurlijke carrière van zo’n slordige 20 jaar. Reden voor de KNVB hen te belonen met een Gouden Speld. Die werd uitgereikt door bondsofficial Wicher Slob. Maar daar bleef het niet; GVAV’s voorzitter Alex Huisinga verhief zowel Top als Senechal tot het erelidmaatschap.

Bij Be Quick 1887 is de Gouden Speldclub, bestaande uit leden die minimaal 50 jaar lid zijn van de Good Old, uitgebreid met weer twee leden. De nieuwelingen, Martin Siesling en Koos Wuyster, werden traditiegetrouw tijdens een speciaal diner geïnaugureerd. Op de Esserberg lopen inmiddels 42 Gouden Spelders rond. 

Jan A. van der Veen is daar nog lang niet aan toe, maar hij is momenteel wel een van de aanjagers van Be Quick. Introduceerde de oud-sportjournalist onlangs een informatief Wedstrijdmagazine bij de thuisduels van het vlaggenschip, voor 16 januari heeft hij een pretentieus forum op stapel gezet met drie voetbaltrainers. Ron Jans (PEC Zwolle) houdt een voordracht over het positiespel, Joop Gall (FC Emmen) over teambuilding en Peter Jeltema, hoofd jeugdopleiding FC Groningen, over talentontwikkeling. Voor de liefhebbers derhalve een datum om te noteren.

Ooit zag je nogal wat voetballers in sigarenmagazijnen staan, maar die tijd is voorbij sinds het roken in de ban is gedaan. Jur Smeenk, speler van The Knickerbockers, vond een goed alternatief. Hij zoekt het in de drank en opende onlangs in de A-straat in Groningen een exclusieve slijterij annex wijnhandel, naar voorbeeld van de ouderlijke zaak in Vries. Ook hij heeft zijn winkel, net als in Vries, De Roemer genoemd.

De Rijksuniversiteit hier te stede gaat zich meer en meer richten op topsport, aldus rector-magnificus Elmer Sterken onlangs tijdens een sessie over de Spelen van Sochi. Eén van de uithangborden is het Sport Science Instituut, waar topsportend Nederland terecht kan voor steun, advies en analyses. De volgende wetenschappers hebben zich hieraan gecommitteerd: Chris Visscher (fysioloog), de econometrist Gerard Sierksma, de medicus Ron Diercks, Ruud Koning (hoogleraar sporteconomie), Nico van Yperen en Koen Lemmink.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.