dinsdag 29 oktober 2013

Derde Helft (71)


Lang, heel lang was Amicitia VMC de club voor de betere katholieke stand in Groningen en luisterden de leden naar de namen van Dutmer, Zuhorn en Schwenke. Tegenwoordig is Amicitia VMC van een heel andere signatuur, misschien wel de meest internationale club van Stad en Ommeland, aldus een opgetogen Amicitaan Addy de Wit. Katholieken zijn er weliswaar nog steeds te vinden, maar ook moslims, boeddhisten, bizantijnen, luthersen en jawel… heidenen laten zich - gehuld in de klassieke rode shirts en zwarte broeken - gelden op Coendersborg. Ze heten Da Silvo, Assegraf, Chafick, Galvâo, Iglesias, Schaeffer, Skalica, Zaniboni, Katsogridas, Cornellini, Barreira en Neves. Afkomstig uit landen als Frankrijk, Griekenland, Spanje, Brazilië en Indonesië. Multiculti in optima forma dus. De Wit: “Dat ze voor ons hebben gekozen maakt ons erg trots. Per slot van rekening kunnen ze in de stad kiezen uit wel 35 clubs.”

Binnen de marathonsectie van het Gewest Groningen van de KNSB is internationalisering nog niet te bespeuren. Het is zo Nederlands als het maar kan zijn, steunend op mannen met veel dienstjaren. Die raken echter zo zoetjes aan ten prooi aan de vergrijzing, zodat secretaris Cees Hoek zich ernstig zorgen maakt over zijn vrijwilligerskorps. Voorzitter Anjo Hofman heeft de voorzittershamer al neergelegd, maar een opvolger is nog steeds niet gevonden. Ook bestuurlijke diehards als Geert Kuil, Henk Pater en Piet Bakker (vader van Elfstedencrack Albert) hebben hun langste officialtijd gehad en kijken uit naar vervanging. Verder zouden ook enkele baancommissarissen wel eens willen worden afgelost door jongeren. Beleefd aanbevelend: Cees Hoek. Via de website van het Gewest te bereiken.

In Bedum gaat het goed met de onlangs opgerichte wielerclub, die vooralsnog de (weinig originele) naam van WV Bedum heeft gekregen. Konden de initiatiefnemers Eppe Wolfis, Jan Jurgen Timmer en Menco Slager bij de oprichting 20 leden inschrijven, inmiddels is dit aantal verdubbeld. Een van de prominente leden is Jolanda Langeland, de marathonschaatster die even met zwangerschapsverlof is maar na haar bevalling straks zeker weer de racefiets uit haar schuurtje haalt. Er is inmiddels ook een bekwame trainer aangesteld en die heet Nick Bronsema. Nu nog een aansprekende naam. Wie?

Een hart onder de riem van Bert Rolf, de man die jarenlang het secretariaat van de Groninger basketbaltrots Gasterra Flames beheerde. Rolf heeft een vervelende, maar wel succesvolle operatie achter de rug. De revalidatie gaat zeker zes weken duren en we hopen van harte dat hij dan weer in de gelegenheid is een bitterbal mee te eten in Martiniplaza.

Groundhopper Tom Bodde heeft een druk weekje achter de rug, met als
hoogtepunt de door cultvoetballer Angelo Cijntje opgeluisterde presentatie van
zijn derde boek Van Letland tot de Langeleegte. Hierin verhaalt de
voetbalavonturier uit Slochteren over opwindende bezoeken aan stadions van veelal
clubs in de marge van het profvoetbal. De verkoop loopt lekker, want Bodde
nadert met stip de Bolcom boekentop-10.

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.