donderdag 20 juni 2013

Krijgt Groningen na 91 jaar opvolger van 'Nankipo'?


Sinds zondag 9 juni jl. prijkt zijn naam op een lijstje waarop de Groten van het cyclisme prijken, zoals Laurent Fignon en Lance Armstrong, Het zijn allemaal renners die in het Zwitserse skioord Crans Montana zegevierden. Bauke Mollema staat er nu - anno 2013 - ook bij, als winnaar van de tweede etappe van de77ste Tour de Suisse, zoals de Zwitsers hun nationale ronde betitelen. De 26-jarige Groninger, wielrenner geworden op het fietspad tussen Zuidhorn en Stad, is uitgegroeid tot de beste renner van Nederland.

Zijn hoofdrol in Zwitserland, vastgelegd met  een fraaie tweede plaats in het eindklassement, maakt duidelijk dat Mollema nog altijd progressie maakt. Zeker, de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de meest recente deelnemerslijst van de Ronde van Zwitserland er niet bijster indrukwekkend uit zag, dat neemt niet weg dat Bauke Mollema een prima prestatie leverde. Hij bevestigde dat hij door de leiding van Team Blanco terecht is aangewezen als de enige kopman voor de honderdste Tour de France, die zaterdag over een week op het eiland Corsica van start gaat.

Maar eerst start hij nog in een andere koers die er toe doet, het Nederlands kampioenschap in Kerkrade. Het zou Mollema’s huidige status een passend cachet geven als hij met het nationale tricot in zijn koffer afreist naar het eiland van Napoleon. Het zou ook een mooie uitstraling geven aan het Groninger wielrennen, dat vanuit het verleden bepaald niet is overladen met gedenkwaardige triomfen. Een proftitel zou de opkomst van het Groninger wielrennen krachtig accentueren.

De enige Groninger die op de lijst der Nederlandse kampioenen staat, heet Herman Nankman, bijgenaamd Nankipo. Hij kwam er in 1922 op terecht, toen hij als 26-jarige steun kreeg van Vrouwe Fortuna. Nankman, een strijdlustige, maar weinig stijlvolle coureur, maakte deel uit van de kopgroep toen hij zijn fietspomp verloor. Destijds een zo belangrijk attribuut dat Nankman rechtsomkeert maakte om het te zoeken. Dat lukte en eenmaal in de achtervolging, werden de overige koplopers (onder wie de beroemde Klaas van Nek) de verkeerde kant op gestuurd. Nankman profiteerde en werd een omstreden kampioen. Nankmans naam was echter gevestigd en verzilverde die na zijn carrière met het bestieren een taxibedrijf in Groningen.

Bauke Mollema kan komende zondag in Kerkrade na 91 (!!) jaar wel eens in de voetsporen van de op oudejaarsdag 1973 overleden Nankman treden. Hij hoeft er in elk geval geen combine voor te smeden met de pechduivel, zoals Nankman ongewild wel deed. De Zuidhorner, die net als Nankman de stijlprijs nooit zal winnen met hardfietsen, is sterk genoeg om de roodwitblauwe kampioenstrui op eigen kracht te veroveren. Zeker op een parcours als in Kerkrade, waar het pittig op en af gaat.

Toch is het geen abc-tje, zo’n titelstrijd der wielerprofs. Verre van dat zelfs. Neem de titelstrijd van vorig jaar op hetzelfde rondje, toen de ploeg van Mollema en Gesink volledig op een hoop werd gereden door de eenling Niki Terpstra, de Omega Pharma-ploeggenoot van Tom Boonen. Hij nam de toenmalige Rabo’s een voor een de maat en dat werd toch bovenal gezien als een enorme afgang voor het onverslaanbaar geachte Rabo-collectief.

Zondag is deze Terpstra weer van de partij om zijn titel te verdedigen. Dat hem dat gaat lukken, is niet echt waarschijnlijk. Weliswaar koerst Terpstra ook dit seizoen weer goed, maar de Blanco-mannen zullen zich niet nog eens willen laten vernederen. Bovendien lijken ze beter in vorm dan een jaar geleden. Blanco kan ook op diverse borden tegelijk schaken. Het heeft niet alleen in Bauke Mollema een titelpretendent, maar ook in Robert Gesink, Tom-Jelte Slagter en Wilco Kelderman.

Die luxe houdt wel in dat Bauke Mollema niet in alle situaties steun krijgt. Hij zal zich zelf in een kansrijke positie moeten manoeuvreren om die support van ploeggenoten af te dwingen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want er zijn tal van andere scenario’s denkbaar. Bijvoorbeeld dat een of twee van de andere beschermde Blanco-renners in een perspectiefrijke ontsnapping komen te zitten. Dan rest zelfs Bauke Mollema ter wille van het heilige collectief slechts afstopwerk. En kan hij naar de titel fluiten.

Maar Groningen heeft met Tom-Jelte Slagter dus nog een ander ijzer in het vuur. De man uit Slochteren verbaasde de internationale wielerwereld afgelopen winter met het winnen van de Tour Down Under, nota bene een World Tour-wedstrijd. Daarna is het even wat minder gegaan met Slagter, maar inmiddels is hij al weer aardig in vorm zoals onlangs bleek in de Dauphiné Libéré, zeg maar de kleine Tour de France. Ook voor Slagter lijkt het parcours in Kerkrade geknipt.

Hoe dan ook, het is de hoogste tijd dat Herman Nankman eens uit de boeken gaat als enige Groninger landskampioen wielrennen bij de profs.

 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.