vrijdag 7 juni 2013

Derde Helft (50)


Half Nederland is deze week weer eens in de ban van Alpe d’Huez, de Nederlandse berg in de Tour de France. Dit keer niet vanwege heldendaden van onze wielrenners, maar vanwege de actie Alpe d’HuZes. Toerfietsers van diverse pluimage, met als motto Opgeven is geen optie,  beklimmen donderdag liefst zes keer deze loodzware kuitenbijter om zoveel mogelijk geld te genereren voor het KWF-kankerfonds. Ook veel noorderlingen geven zich over aan deze uitdaging, zoals een team van de Groninger brandweer. Die zou onder aanvoering staan van de bekende amateurvoetbaltrainer Peter van Oosten. De zoon van de legendarische GVAV-schutter Jaap van Oosten moest echter op het laatste moment forfait geven als gevolg van een operatie. Die is weliswaar succesvol verlopen, maar voor het beklimmen van een venijnige Alpencol werd Van Oosten afgekeurd. Welke spuitgasten gingen wel? Nou, deze: Ab Johan de Vries, Goos Kuiper, Harold Pesman, Alwin Doorn, Roelf Knoop, Bart Seffinga en Sander Henstra. Zij vallen de beroemde Alp zes keer aan. Vijf leden van het brandweerteam, te weten Hannie Politiek, Marjo Smit, Lammert Slopsema, Lammert Homan en Bart Groothuis, houden het bij één keer. Ze zijn uitgeleide gedaan door Jacques J. d’Ancona en brandweerchef Erik van Zuidam. Ze zijn niet met lege handen afgereisd naar Frankrijk, maar met een cheque van 30.000 euro voor het KWF, geld dat al via diverse acties was binnengehaald.

Ook Joop Atsma, voormalig staatssecretaris en inmiddels weer opgenomen in de schoot van bestuurlijke wielertop, gaat voor Alpe d’HuZes. Hij doet de beklimmingen met Syb van der Ploeg, de zanger van De Kast, en Thom van der Heide, uitbater van het Michelinrestaurant Froukje State in Ryptsjerk.    

Het volleybalgeweten van Stad en Ommeland, Sebo Gankema, heeft zich, samen met de voetbalclubs Lycurgus en Viboa, afgelopen zaterdag op een goed doel gestort. Hij was in touw voor IBISS, een stichting die is geïnitieerd door de Groninger Nanko van Buuren die zich in Rio de Janeiro (niet zonder gevaar voor eigen leven) op heeft geworpen als straatwerker in de krottenwijken aldaar. IBISS heeft het financieel moeilijk en daarom staat een veelbelovend voetbalproject voor de jeugd van de Braziliaanse kuststad, opgezet door de Winsumer Philip Veldhuis, op losse schroeven. Ook FC Groningens Braziliaan Hugo (nu jeugdtrainer) zette zich in Winsum in voor IBISS. Hij verzorgde een jeugdclinic. Voor meer info: www.winsumveuribiss.nl

‘Hoog’ bezoek bij Velocitas, de enige Groninger club die op de lijst van nationale bekerwinnaars staat gegrift. Dat is ook de reden dat de aloude volksclub is opgenomen in een serie over de roemruchte geschiedenis van het Nederlandse voetbal, die momenteel in het weekblad VI verschijnt. Verslaggever Frans van den Nieuwenhof werd in het Stadspark bijgepraat door de groenwitte clubarchivarissen Henk Iwema en Chris Heuvelman. Het hoofdstuk Velocitas gaat over de glorietijd in de jaren ’30 van de vorige eeuw, toen ook de beker (1934) werd veroverd ten koste van Feyenoord (3-2 na verlenging in Utrecht).

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.