dinsdag 11 juni 2013

Derde Helft (51)


 

Juni is in de sportwereld de afscheidsmaand. Dat heeft alles te maken met aflopende seizoenen, een mooi moment om ergens een al of niet feestelijke punt achter te zetten. Mijn goede vriend Jan Leegwater (75) deed dat op een wel zeer memorabele plek, in de Feyenoordkuip. De voormalige burgemeester van Kloosterburen en Scheemda, altijd en overal terzijde gestaan door zijn vrouw Ria, werd er met veel toeters en bellen uitgezwaaid als directeur-sportief van het Nederlands Burgemeesterselftal. Leegwater stond liefst 25 jaar aan het roer van de voetballende burgervaders, die tegelijkertijd geld inzamelen voor de Leprabestrijding. In Leegwaters periode werd grofweg zo’n half miljoen euro binnengehaald voor dit fonds. Het burgemeestersteam wordt overigens voetbaltechnisch nog altijd gedragen door Hans van der Laan, de man die de leiding heeft over de gemeente Noordenveld en in vroeger jaren een toonaangevende middenvelder was bij Appingedam. Ook Eric van Oosterhout (Aa en Hunze) behoort doorgaans tot de geselecteerden, terwijl Johan Abma van Promotex de hoofdsponsor is.

Abma had overigens nog een farewellparty. Die was georganiseerd bij de hockeyclub GHBS op sportpark Corpus den Hoorn in Groningen ter ere van Bob Vos, rechterhand van Abma (want, bedrijfsleider bij Promotex). Vos houdt op 46-jarige leeftijd het hockey voor gezien. Hij heeft een indrukwekkende staat van dienst als eerste elftalspeler, liefst 22 jaar kwam Vos in het vlaggenschip van de groenwitgeblokte club uit.

Bij Nic. was er zondag na afloop van de noordelijke derby tegen DOS ´46 een adieu van Geertje Hoekstra, Rianne Echten en Friso Boode. De laatste twitterde voorafgaand aan deze wedstrijd een opmerkelijk bericht de lucht in: ``Bedankt voor alles Nic! Superclub! Warmste bad ooit.` Je vraagt je na zo´n ontboezeming af waarom Friso dan zo nodig naar TOP Sassenheim moet. Mag ik à la Mart Smeets zeggen?: Voor een leuk zakcentje. Ja, dat mag ik!

Ook bij Oranje Nassau, de voetbalclub van Coendersborg, was het een komen en gaan van spelers. Een der vertrekkers is Tim Rosema. Hij verdedigt volgend jaar de kleuren van… jawel VVG. Hier gaat het mijns inziens niet om geld, maar veeleer om een versteviging van een record. Het verhaal wil dat deze Rosema Gronings recordhouder clubhoppen is. VVG is dus de nieuwste loot aan deze stam.

Nico Been heeft al hééééél lang geleden afscheid genomen. Als wielrenner, die vooral op de baan triomfen vierde. Zo was de geboren Eelderwolder ooit werelduurrecordhouder achter de grote motor. Hoewel Nico al van Drees trekt, denkt hij aan een rentree. Hij heeft gelezen dat Assen een wielerbaan krijgt en dat lijkt hem een mooie gelegenheid zijn come back te maken. Nee, niet als stayer maar als gangmaker. Hij wil een derny (soort opgevoerde brommer) kopen en met zijn schat aan ervaring de huidige generatie de kneepjes van het koersen met gangmaking leren. Nobel gebaar van Nico!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.